Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam waarschuwen omwonenden van chemiefabriek Chemours in Dordrecht om geen eigen verbouwde groenten en fruit meer te eten.
Op de bladeren van struiken en gras in de omtrek van ruim een kilometer zijn twee giftige stoffen in te hoge concentraties aangetroffen: GenX en PFOA. Stoffen die gebruikt worden bij de productie van Teflonpannen. De hoge concentraties kunnen een gevaar vormen voor de gezondheid.
"Groenten en fruit uit eigen tuin niet eten"
Toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam: “Het is vooral het hoge gehalte van PFOA dat ons verontrust. Dit is een stofje dat volgens de fabriek sinds 2012 niet meer gebruikt wordt. Maar we troffen het in hoge hoeveelheden aan. Dit kan twee dingen betekenen: ofwel PFOA breekt minder snel af dan we dachten, ofwel de fabriek is nooit gestopt met PFOA gebruiken.”
De Boer raadt alle omwonenden aan de groenten en fruit uit eigen tuin niet te eten, ook niet na extra grondig wassen. “PFOA zit niet alleen op de bladeren, maar ook in de wortels van de groenten en het fruit.” GenX is de vervanger van PFOA en is ook giftig.
EenVandaag spreekt met Anton van Rees van de PvdA uit Sliedrecht. "Het moet een keer ophouden en misschien is het verstandig als Chemours zelf conclusies trekt en de hele installatie die al 50 jaar draait naar een industriegebied gaat verplaatsen, niet meer in de bebouwde kom".
Bij de volkstuintjes in Sliedrecht reageren tuiniers gelaten, ze blijven hun bramen en courgettes gewoon eten. Hans van der Slot woont op 500 meter van de Chemours fabriek. "Het is hele waslijst geworden waar zich kwalijke stoffen in bevinden, kan in oppervlaktewater zijn, maar het zit ook in ons drinkwater. En vandaag horen we dat het in het groen zit”.
Reactie van Chemours
In een reactie laat het chemiebedrijf Chemours (voorheen Dupont) aan ons weten dat PFOA sinds 2012 niet meer op de locatie in Dordrecht wordt gebruikt. Daarnaast geeft het bedrijf aan dat het bezig is met een investering in een grootschalige proefinstallatie om te onderzoeken hoe de emissie van de polymerisatiehulpstof GenX naar water verder kan worden verminderd.
Jeroen Bruning van Chemours: “Dit project is goedgekeurd in juni 2017 door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Wij zullen onze inspanningen voortzetten om onze milieuvoetafdruk te verminderen.”
Download
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.