Het doek valt voor het ADM-terrein. In 1997 werd de voormalige scheepswerf gekraakt. Nu komt er een einde aan de feestjes, vrijheid en het eindeloze procederen. Een overzicht van wat 21 jaar lang de grootste vrijplaats van Nederland was.

Amsterdamse Droogdok Maatschappij

De Amsterdamsche Droogdok Maatschappij (ADM) is een scheepswerf die tussen 1877 en 1985 actief is op het gebied van scheepsreparatie, omvangrijke scheepsverbouwingen en machinebouw.

Het einde van de scheepswerf

Door de economische teruggang moet de ADM in 1978 het bedrijf sluiten en wordt gedwongen te fuseren met de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM). De fusie is geen succes; in 1985 wordt de ADM/NSM failliet verklaard.

Voormalige scheepswerf wordt gekraakt

In 1997 wordt de voormalige scheepswerf van de Amsterdamse Droogdok Maatschappij gekraakt en omgedoopt tot de 'Amsterdamse Doe-het-zelf Maatschappij'.

De voormalige scheepswerf wordt gekraakt, 1997

Kunstenaarsdorp

Honderden kunstenaars, vakmensen en vrijdenkers vestigen zich in de Amsterdamse vrijplaats die ook door de gemeente Amsterdam als officiële broedplaats wordt aangewezen. Het terrein telt 42 hectare grond en in 2015 werden 130 bewoners geteld, waaronder veel gezinnen met kinderen.

Robodock festival

Op het gekraakte ADM-terrein worden regelmatig feesten en festivals georganiseerd, met als jaarlijks hoogtepunt Robodock.

Ontruiming

Na eindeloos procederen is het einde van de vrijhaven in het Westelijk Havengebied in Amsterdam besloten. Het gerechtshof heeft bepaald dat de groep bewoners het terrein moet verlaten. Het bedrijf Koole Maritiem wil op het terrein een servicewerf voor scheepsonderhoud- en reparatie vestigen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.