De FVD-achterban is verdeeld over het opstappen van Thierry Baudet bij Forum voor Democratie. Kiezers vinden dat hij JFVD eerder had moeten aanpakken. Nu Baudet vertrekt is Joost Eerdmans, volgens de achterban, de meest geschikte opvolger.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 2.500 kiezers die tijdens de hoogtijdagen van de partij, vlak na de Provinciale Statenverkiezingen van 2019, bij de partij zaten. De partij stond toen rond 25 zetels in de peilingen. Een deel daarvan zou nu nog FVD stemmen en is zelfs lid van de partij, maar een groot deel is het afgelopen jaar overgestapt naar een andere partij.

'Baudet rent weg'

In een eerste reactie blijken zij totaal verdeeld over het plotselinge vertrek van de FVD-lijsttrekker. 41 procent vindt het goed dat hij stopt. Niet alleen om zijn optreden in deze kwestie, maar zij staan ook niet achter de koers van Baudet in de coronacrisis.

Een even grote groep, van 41 procent, noemt het een slechte zaak dat Baudet opstapt. Zij vertellen dat hét gezicht van FVD nu wegvalt en dat hij veel mensen wist te motiveren. Maar hier zitten ook kiezers tussen die kritiek hebben op de keuze van Baudet om nu op te stappen: "Als je aan het roer staat moet je, als er iets goed mis is, niet zelf wegrennen maar zorgen dat het probleem vakkundig wordt opgelost."

Eerder ingrijpen in JFVD

Waar de meeste kiezers (57 procent) het wel over eens zijn, is dat de partij eerder had moeten ingrijpen in de jongerenafdeling JFVD. Zij staan daarmee achter de partijprominenten die geen intern onderzoek wilden afwachten naar misstanden binnen de JFVD en riepen om de sanering van de jongerentak.

"Zodra dergelijke zaken opduiken, meteen afkappen. Een onderzoek was niet nodig geweest want het bewijs lag al op straat", zegt een FVD-kiezer uit het onderzoek. Een ander benadrukt dat er eerder misstanden waren bij de JFVD die niet werden onderzocht: "Toen er maanden geleden al aanwijzingen waren, had er een onderzoek moeten komen en meteen schoon schip worden gemaakt. Het promoveren van dit soort figuren is een enorme blunder geweest." 35 procent van de achterban wilde wel het interne onderzoek afwachten.

Eerdmans meest geschikte opvolger

Nu Baudet niet meer de nummer één op de kieslijst wordt, moeten er lijsttrekkersverkiezingen komen, vinden de meeste FVD-kiezers. Als die nu zouden plaatsvinden, krijgt Joost Eerdmans de meeste FVD-kiezers (36 procent) achter zich. De huidige nummer vier op de kieslijst, die vandaag aangaf lijsttrekker te willen worden, is volgens kiezers geschikter dan Annabel Nanninga (19 procent) en vertrekkend partijlid Theo Hiddema (15 procent). Hij wordt geroemd om zijn ervaring, charisma en zijn goede omgang met de media.

Zowel Eerdmans als Nanninga is volgens de achterban in staat grote groepen weggelopen FVD-kiezers weer terug winnen als één van hen lijsttrekker wordt. 47 procent van hen zegt weer FVD te overwegen als Eerdmans lijsttrekker wordt en bij Nanninga is dat 45 procent.

Niet het einde van Baudet

Baudet zou partijvoorzitter blijven, maar het partijbestuur maakte vandaag toch bekend dat hij het voorzitterschap naast zich neerlegt. Een meerderheid van de FVD-stemmers (64 procent) vindt dat hij wel partijvoorzitter had mogen blijven, vooral omdat hij oprichter is van de partij. Ook zouden de meesten (58 procent) het toejuichen als hij lijstduwer wordt voor FVD.

Verrassend genoeg sluiten FVD-kiezers ook een terugkeer van Baudet als partijleider niet uit. Sterker, 40 procent van de FVD'ers denkt dat hij ooit weer leider van de partij wordt. Zij verwachten vanzelf discussie over zijn plek binnen de partij als hij als lijstduwer veel stemmen trekt bij de komende verkiezingen.

audio-play
Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek in EenVandaag
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden van maandagavond 23 november, nadat Baudet bekend maakte te stoppen als lijsttrekker, en 24 november 2020. Aan het onderzoek deden 24.293 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, van wie 2.537 die in april 2019 aangaven een voorkeur te hebben voor Forum voor Democratie. Ook deden er 979 huidige FVD-kiezers en 1.016 FVD-leden mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.