Het is een populaire manier om de schatkist te spekken: accijnsverhogingen. Op 1 januari gaat de belasting op diesel, lpg en drank opnieuw omhoog. Voor pomphouders in de grensstreek is de maat vol. Maandag houden ze een protestactie op een aantal snelwegen: een paar honderd pomphouders rijdt met maximaal 80 kilometer per uur naar Den Haag.
Ook slijters en bierbrouwers vrezen voor hun omzet, verlies van werkgelegenheid en in sommige gevallen zelfs voor het voortbestaan van hun bedrijf. Volgens de ondernemers rekent het kabinet zich rijk, maar zal de ware opbrengst van de verhoogde accijnzen in de praktijk tegenvallen. De overheid houdt namelijk onvoldoende rekening met het ‘weglekeffect’.
Grens
En dat werkt twee kanten op. Niet alleen worden Nederlanders door de hoge prijzen over de grens gejaagd, ook Belgische en Duitse grenstoeristen, die nu nog voor de lagere dieselprijs naar Nederland komen, zullen wegblijven. De opbrengst van de accijnsverhoging zal daardoor tientallen miljoenen euro’s lager uitvallen dan verwacht, blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Limburg en brancheverenigingen.
EenVandaag gaat naar Limburg en spreekt met een pomphouder, de directeur van een bierbrouwerij en de Commissaris van de Koning, Theo Bovens.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.