Het dodental van de aardbeving in Italië van woensdag is inmiddels opgelopen tot 284. Vandaag is een dag van nationale rouw in het land.

35 slachtoffers kregen in het dorpje Ascoli Piceno een staatsbegrafenis, bijgewoond door de Italiaanse president Mattarella.

Het Italiaanse Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of het instorten van meer dan honderd gebouwen bij de aardbeving iemand is aan te rekenen. Het OM vermoedt dat de bouwvoorschriften niet zijn nageleefd en bekijkt of er sprake is van dood door schuld.

Ondertussen blijven reddingswerkers zoeken naar overlevenden tussen het puin. Honderden gewonden liggen in het ziekenhuis. De meeste slachtoffers vielen in Amatrice, waar 200 mensen omkwamen en dat bijna volledig werd verwoest. Veel inwoners van Amatrice en omliggende dorpen zijn dakloos geraakt door de aardbeving. Zij brengen de nacht door in tentenkampen.

Voor de wederopbouw van de getroffen regio's heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi 50 miljoen euro toegezegd. Ook heeft hij de belasting voor getroffen burgers opgeheven. Maar hoe lang gaat het duren voordat de getroffenen wederopbouw gaat beginnen?

De laatste grote aardbeving in Italië was in 2009, bij de stad L’Aquila. Toen vielen er bijna driehonderd doden. Het dorpje Onna werd toen zwaar getroffen. Verslaggeefster Esther Eikelenboom bezocht de gemeente toen en ging nu weer terug. Wat blijkt: pas deze maand is de wederopbouw na de beving begonnen. Veel huizen liggen nog in puin.

Bekijk hier de reportage uit 2009:

Waarom duur het zo lang? Zijn de getroffen dorpen eigenlijk wel opnieuw op te bouwen? En wat voor impact heeft een aardbeving op zo’n dorpje?

Verslaggeefster Esther Eikelenboom spreekt inwoners van Onna. Ook vertelt ze over de situatie in het rampgebied.

Bekijk hier eerdere reportages over de ramp in Italië:

Dodental aardbeving Italië blijft stijgen

Aardbeving treft Midden-Italië

audio-play

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.