In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn al elf mensen overleden door de meningokokbacterie. Dat zijn er evenveel als in heel 2017. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Bovendien zijn er in de eerste vier maanden van dit jaar vijftig mensen op de intensive care beland door de bacterie. Een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Arie van der Ende, hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, reageert: "Het is een sluipmoordenaar. Je kan er binnen 24 uur aan overlijden."
De meningokokbacterie leeft in keel- en neusholten. Het verspreidt zich via druppels door de lucht. Tien tot dertig procent van de bevolking loopt rond met de bacterie, maar de meesten worden daar niet ziek van. "Het is een kwestie van pech", vertelt Arie van der Ende. "Maar als je ziek wordt, is het ook meteen levensgevaarlijk. De kans dat je eraan overlijdt is dan 15 procent. Met name ouderen, kinderen met een verslechterde weerstand en feestende pubers lopen risico." Met name type W van de bacterie is heel gevaarlijk. Het veroorzaakt 'in no time' bloedvergiftiging, waarna het hersenvlies wordt aangetast.
Momenteel worden alleen veertien maanden oude kinderen ingeënt tegen de bacterie. Vanaf oktober zullen ook veertienjarigen worden gevaccineerd.
Rode bloeduitstortingen
In 2000 kreeg acteur Gert-Jan van den Ende, beter bekend als Bobbie van 'Ernst, Bobbie en de Rest', te maken met deze bacteriële infectie: "Het ene moment sta je kiplekker uit je dak te gaan bij het North Sea Jazz Festival, de volgende ochtend ben je doodziek. Dat maakt het zo gevaarlijk."
De huisarts herkende de symptomen van Van den Ende in eerste instantie niet als meningokokken: "Hij vond mij er te vrolijk voor, terwijl ik wel last had van de typerende nekkrampen." Bij thuiskomst ontdekte hij allerlei rode uitstortingen op zijn huid. Zijn vrouw slaat alarm: "Zij koppelde die bloedpunten aan een hersenvliesontsteking. We zijn vervolgens met spoed naar het ziekenhuis gegaan."
Geen feestjes meer
De acteur werd snel behandeld met antibiotica en moest vervolgens 17 dagen in het ziekenhuis blijven: "In de weken erna was ik nog steeds zo slap als een vaatdoek. Maar inmiddels ben ik weer de oude. Al heb ik nog wel last van oorsuizen. Dat zal ik altijd blijven houden."
Van den Ende kwam met de schrik vrij. "Het zag er even heel slecht uit, maar gelukkig ben ik er goed vanaf gekomen." De ziekte heeft hem veranderd. "Het heeft me wel rustiger gemaakt. Ik sla tegenwoordig regelmatig een feestje over."
Plotseling doodziek op 30-jarige leeftijd
De man van Alexandra van Loon werd in december vorig jaar ziek toen hij aan het werk was. Het leek op een griepje, dus hij nam een paracetamol. Aan een besmetting met de meningokokkenbacterie dachten ze geen moment. “Hij had alleen koorts, had geen vlekjes en hij kon zijn kin nog op zijn borst doen. De arts zei dat het niet iets zorgwekkends was en dat hij uit moest zieken in bed.” Maar die nacht gaat het mis.
Hij wordt steeds zieker en Alexandra vertrouwt het niet. Ze belt de ambulance en zij nemen hem mee. Als Alexandra later in het ziekenhuis aankomt, werd ze gelijk gehaald door de artsen. “Ik liep daarheen, ik zie het beeld nog steeds voor me, een man of tien om hem heen, bezig hem te beademen. Dat beeld vergeet ik nooit meer. Ik rende terug naar de wachtkamer want ik kon het niet aanzien. Na twee minuten kwamen ze achter me aan om me te vertellen dat hij het niet gehaald heeft.”
Hij sterft aan de gevolgen van de bacterie. Alexandra snapt nog steeds niet waarom: “Hij was een hele gezonde man, nooit ziek, dertig jaar en iemand die veel sport. Een kerngezond iemand waarvan je niet denkt dat hij doodgaat.”
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.