Er is veel scepsis over de aanpassingen van het Klimaatakkoord. "Rutte heeft altijd een stunt vlak voor de verkiezingen. Ik trap er niet meer in", zegt een deelnemer aan een onderzoek van EenVandaag.
EenVandaag ondervroeg vandaag 17.000 mensen over de voorgenomen aanpassingen aan het Klimaatakkoord. Slechts een kwart (27 procent) van de ondervraagden gelooft dat burgers nu minder gaan betalen en bedrijven meer; 61 procent gelooft dit niet.
'Eerst zien, dan geloven'
De aanpassingen aan het Klimaatakkoord die het kabinet gisteren presenteerde, waaronder een CO2-taks voor bedrijven en een lagere energierekening voor burgers, kunnen wel op steun rekenen. Zes op de tien kiezers (62 procent) staan achter de aanpassingen.
Veel kiezers geloven alleen niet dat burgers nu in verhouding minder gaan bijdragen dan het bedrijfsleven, zeker niet met verkiezingen op komst. Zoals iemand zegt: "Eerst zien, dan geloven. Helaas is dit doorzichtige verkiezingsretoriek. Heel slim om meer concrete cijfers over de verkiezingen heen te tillen."
Driekwart (76 procent) van de deelnemers denkt dat het de burgers zijn die naar verhouding het meeste gaan betalen aan de klimaatmaatregelen en niet de bedrijven. Omdat bedrijven meer druk kunnen uitoefenen op het kabinet, geven ondervraagden aan, maar ook omdat bedrijven straks de CO2-taks gewoon doorberekenen aan hun klanten.
VVD- en CDA-kiezers steunen nieuwe klimaatakkoord (nog) niet
Moet het kabinet de klimaatdoelen van 2030, 49 procent minder CO-uitstoot ten opzichte van 1990, halen? De meeste ondervraagden (56 procent) vinden van niet, waaronder kiezers van CDA en VVD. Vier op de tien (37 procent) deelnemers vinden wel dat het kabinet zich aan de klimaatdoelen van 2030 moet houden.
EenVandaag vroeg ook of kiezers nu, met de aangekondigde aanpassingen, voor of tegen het Klimaatakkoord zijn. Wat opvalt is dat de kiezers van de VVD (40 procent voor, 39 procent tegen en 21 procent 'weet niet') verdeeld zijn, net als die van het CDA (36 procent voor, 34 procent tegen en 30 procent 'weet niet').
Deze twee kiezersgroepen zijn bang dat het kabinet teveel naar links koerst. Zo zegt een VVD-kiezer: "De VVD is met dit akkoord definitief door het liberale ijs gezakt." ChristenUnie- en D66-kiezers zijn wel voorstander van het aangepaste Klimaatakkoord.
Over het onderzoek
Aan het onderzoek, gehouden op 14 maart 2019, deden 17.220 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen.
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.