België is opnieuw in de ban van de Bende van Nijvel, een criminele groep die in de jaren '80 een reeks gewelddadige overvallen pleegde, waarbij 28 mensen omkwamen. De daders werden nooit gevonden, maar onlangs werd bekend geworden dat één van hen dertig jaar later op zijn sterfbed heeft bekend bij de bende te horen.
Bekennen aan het einde van je leven: dat hebben we eerder gehoord. In 2011, biechtte de 96-jarige Atie Ridder-Visser op dat ze in 1946 ondernemer Felix Galjé had vermoord als daad van verzet.
De bekentenis
De oud-verzetsstrijdster maakte 65 jaar na de gebeurtenis schoon schip door in 2011 een brief te schrijven aan de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink. Nadat de inhoud van de brief bekend werd, kreeg de zaak enorm veel media-aandacht. Ridder-Visser beweerde dat Felix Galjé ‘fout’ was tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar daar was geen enkel bewijs voor. Hij nam zelfs onderduikers in huis. Steffie van den Oord, journaliste en schrijfster, raakte gefascineerd door het verhaal van Ridder-Visser. Ze bezocht Ridder-Visser diverse malen en spraak haar voor de radiodocumentaire ‘De Bekentenis.’ De verzetsstrijdster is inmiddels overleden.
Vrijwillig
Van den Oord wilde vooral weten wat de motivatie was voor Ridder-Visser om de moord te plegen. “Ze hield vol dat het een daad van verzet was, maar het was gewoon moord. Het was gebaseerd op geruchten. Galjé was gearresteerd en vervolgens vrijgelaten, en daar was het voormalige verzet teleurgesteld over. Ze besloten het recht in eigen handen te nemen en hem om te brengen.” Ridder-Visser gaf zich op als vrijwilliger, en daar had ze weinig moeite mee. Van den Oord: “De oorlog was afgelopen. Haar tijd bij het verzet beschreef ze als de tijd van haar leven, het was een spannend bestaan. Na de oorlog vielen de oude leden van het verzet in een zwart gat.”
Ontmoeting
Van den Oord maakte een bijzondere gebeurtenis mee. De zoon van Felix Galjé, die 65 jaar lang niet wist wie zijn vader destijds vermoordde, ontmoette Atie Ridder-Visser kort na haar bekentenis. “Zijn verdriet was nooit verjaard, maar zijn wrok op een gegeven moment wel. En hij wilde gewoon weten toen ze nog leefde: waarom is dit gebeurd? Toen Atie Ridder-Visser hoorde dat Galjé onderduikers in huis nam zei ze: ‘Als ik dat had geweten had ik het nooit gedaan.’ ’’
Atie Ridder-Visser speelt een rol in het boek van Steffie van den Oord: De vrouw met de bijl: en negen andere moordenaressen. Ook in haar nieuwe boek spelen oude mensen een rol, in Honkvast vertelt ze verhalen van mensen die zijn vergroeid met hun huis.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.