Opluchting in België eerder deze week. Oud-rijkswacht Christiaan B. zou op zijn sterfbed tegen zijn broer hebben gezegd dat hij “de reus” was, leider van de bende van Nijvel. Het lijkt de langverwachte doorbraak, de oplossing van een Nationaal trauma. Maar een week later is er vooral twijfel. Klopt de verklaring van de Reus wel? Complotten, valse hoop of toch de oplossing? België is weer in de ban van de bende van Nijvel.

Al 35 jaar bevinden de leden van de bende van Nijvel zich onder het publiek. Niemand weet wie ze zijn. De zaak werd nooit opgelost. Tot afgelopen week. Opeens is er de bekentenis van een oud agent die op zijn sterfbed aan zijn broer vertelt lid te zijn geweest van de moordenaarsbende. België schudt op haar grondvesten.

Maar is dit de doorbraak waar België 35 jaar op heeft gewacht? Advocaat Peter Callebaut behartigt de belangen van 5 getroffen families die familieleden verloren door de aanslagen van de bende van Nijvel. Na ruim 32 jaar kent hij het dossier van haver tot gort. Callebaut is sceptisch:“Dit is het zoveelste strobrandje dat later weer niks blijkt te zijn. Mijn cliënten zijn helemaal niet opgelucht, ze willen het vergeten, ze willen verder, niet zoveelste teleurstelling.” 

Begin jaren tachtig wordt België verlamd door angst als gevolg van een reeks zeer bloedige overvallen op supermarkten. De Bende van Nijvel opereert als een militair geschoold commando en pleegt meerdere aanslagen waarbij in totaal 28 doden vallen. Na de laatste aanslag in Aalst wordt nooit meer iets van de bende vernomen.

De bekentenis zou afkomstig zijn van Chris.B die sterke gelijkenis vertoont met een van de compositietekeningen. B is een ex-politieman die bovendien deel uitmaakte van de elite eenheid van de Belgische politie. Het voedt eerdere geruchten dat de rijkswacht bij de aanslagen betrokken zou zijn geweest. Tegen zijn broer zou hij gezegd hebben ‘De Reus’ te zijn, het kopstuk van de bende van Nijvel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.