Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter zijn het gezicht geworden van de strijd tegen de tabaksindustrie. Onlangs werden ze uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet, omdat ze te activistisch zouden zijn. Vandaag beginnen ze een crowdfundingsactie.
Om verder te kunnen gaan met hun missie is er geld nodig. Begin dit jaar beëindigde KWF Kankerbestrijding plotseling de subsidie aan de stichting van de longartsen. Niet lang daarna werd hun Stichting Rookpreventie Jeugd ook geroyeerd als partner van de Alliantie Nederland Rookvrij. Nu de geldkraan is dichtgedraaid, moeten ze voor het eerst hun eigen achterban om geld te vragen.
'We moeten onze hand ophouden'
"We moeten nu onze hand ophouden, allereerst bij familie en vrienden, maar ook bij het Nederlandse publiek. Ik ben er niet goed in en ik geneer me dood, maar het moet", zegt Pauline Dekker.
Ze werden uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet, omdat ze te activistisch waren. Dekker ziet dat als een soort geuzennaam. "Als je weet waar het om gaat, 20.000 tabaksdoden per jaar, dan kan je alleen maar te weinig activistisch zijn."
'Nederland is toe aan vergaande maatregelen'
De afgelopen jaren zijn de twee longartsen het boegbeeld geworden van de anti-rookbeweging. Ze trekken fel ten strijde tegen de tabaksindustrie. En daarbij gaan ze confrontaties niet uit de weg. Zo worden politici, bestuurders en lobbyisten met naam en toenaam genoemd als er banden zijn met de tabaksindustrie of als zij in de ogen van de twee te weinig doen om het roken aan banden te leggen.
De longartsen kregen hartverwarmende reacties nadat bekend werd dat ze uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet waren. "Nederland is blijkbaar toe aan vergaande maatregelen tegen tabak. Ik had zelfs niet gedacht dat Nederland daar zo voor zou zijn. Maar het zijn allemaal maatregelen die getroffen moeten worden door de overheid, dus ik hoop dat de overheid luistert."
'Laten we ons in godsnaam op de tabaksindustrie richten'
Maar toch is er nu verdeeldheid onder de organisaties die strijden tegen de tabaksindustrie. "Het is natuurlijk zo dat er maar één vijand is en dat is de tabaksindustrie zelf. De weg die wij bewandelen en de weg die de Alliantie bewandeld, zouden elkaar moeten toejuichen. Zij wat meer vergadercultuur, wij het activistische zusje. Dat zou elkaar moeten aanvullen."
De twee longartsen zijn nu in gesprek met een mediator om te kijken of zij en de Alliantie Nederland Rookvrij weer samen kunnen werken in de toekomst. "Laten we in godsnaam onze pijlen op de tabaksindustrie richten."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.