Mensen met een technisch hart kijken uit naar de Olympische Spelen. Niet zozeer vanwege alle technische snufjes op sportief gebied, maar vooral omdat eindelijk de snelle internetverbinding 5G wordt getest.

Arnoud Wokke van technologiewebsite Tweakers is erg benieuwd naar de test. Elke mobiele telefoongebruiker maakt nu gebruik van een 4G-internetverbinding. De 5G-verbinding is de opvolger met razendsnel internet. ''Eigenlijk stond de test voor deze zomer gepland. Ze hebben dus echt overuren gedraaid om het nu al klaar te hebben.'' Wokke heeft daar wel een verklaring voor: ''De Olympische Spelen is bij uitstek een moment dat iedereen naar hetzelfde kijkt. Als je iets aan de wereld wil presenteren dan is dit wel het moment''. Hoe het precies aan de wereld getoond gaat worden is nog niet duidelijk. De huidige mobiele telefoons zijn nog niet uitgerust met de techniek op om 5G te draaien.

Ook in Nederland gaan geluiden op om te testen met de nieuwste internetverbinding. Zo zou het EK Voetbal in 2020 het uitgelezen moment zijn. Wokke is sceptisch: ''Er is aangekondigd dat supporters via een VR-bril live de wedstrijden zou kunnen bekijken. Dat moet ik nog maar zien''.

audio-play
Arnoud Wokke bij Radio EenVandaag

AIVD blokkeert 5G in Nederland

Vooralsnog is 5G nog lang niet operationeel in ons land. De oorzaak? De inlichtingendienst AIVD houdt het tegen, zo lijkt het. ''Mobiele telefoons werken via frequenties. Eén van die frequenties is 3,5 GHz-band. Veel providers willen dat dat de belangrijkste frequentie wordt voor 5G. Maar in Buren staat een satellietstation van de AIVD dat precies van die 3,5 GHz-band gebruikt maakt. Boven de lijn Amsterdam-Enschede mag je daarom die frequentie niet gebruiken'', vertelt Arnoud Wokke. Dat zou de werking van 5G dus onmogelijk maken.

Langzaam internet buiten de stad

De komst van 5G lijkt veel voordelen te hebben. Denk aan sneller internet, mogelijkheden tot het live volgen van evenementen via Virtual Reality, zelfrijdende auto’s en operaties op afstand door chirurgen. Maar er kleeft ook zeker een nadeel aan. De kloof tussen de stad en het zogenoemde platteland zal groter worden. ''De hoge frequenties die gebruikt worden voor 5G zijn er kort. Dat betekent dat het bereik beperkt is. Op het platteland zou je dan om de 200 meter een zendmast neer moeten zetten. Dat gaat niet gebeuren, want dat verstoort het landschap. Kortom, de hoge internetsnelheden die je in de stad hebt, zul je op het platteland nooit halen. Ik vrees dat de kloof zo nog groter wordt'', aldus Wokke. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.