In de jaren ‘80 zingen onze kinderen nog bezorgde liedjes over de dreiging van kernraketten en het vallen van de bom. In de decennia daarna wordt de toon minder grimmig en groeien onze jongeren op in een Nederland waar vrijheid en veiligheid vanzelfsprekend zijn. Dat is veranderd.
Anno 2017 blijkt helft van de jongeren onder de 25 jaar bang voor oorlog en 1/5 denkt dat er een dictatuur zal komen, blijkt uit onderzoek van I&O Research.
De angst voor oorlog en dictatuur is onder ouderen lager: een derde van hen is bang dat er tijdens zijn of haar leven oorlog uitbreekt in Nederland. Vijftien procent is bang dat Nederland in een dictatuur verandert, maar driekwart denkt dat dit in hun leven niet zal gebeuren.
EenVandaag gaat naar het Albeda College in Rotterdam en praat met jongeren over dit gevoel van onveiligheid. Hoe vrij voelen ze zich nog? En wat doen ze eraan, komen ze in actie? De opkomst bij de afgelopen verkiezingen was bij deze groep weer laag, waarom vechten ze niet voor een betere wereld? Want is een veilige wereld niet automatisch ook een vrije wereld?
We praten ook met socioloog Rutger van den Berg van YoungWorks die het gedrag en de zorgen van deze generatie Z verklaart. Hoe kan het dat ze zo zich zo onveilig voelen, in een wereld die juist veiliger is geworden. Wat kunnen in de toekomst kunnen verwachten van deze groep, welke handvaten heeft deze generatie om hun angsten om te zetten in ideeën voor een betere wereld.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.