De troonrede van Koningin Elizabeth gaat volgend jaar niet door. Dat komt door het besluit van Theresa May om het parlementaire jaar op te rekken naar twee jaar: zo is er volgens haar meer ruimte om de Brexit goed te regelen.

De troonrede een jaartje overslaan, dat is in Nederland ook weleens gebeurd. In 1911 wilde Koningin Wilhelmina geen troonrede voordragen. Als formele reden gaf zij op een oefening van het leger bij te willen wonen. Maar dat klopt niet: “ze deed alsof”, zegt historicus Coos Huijsen. “Ze deed het uit protest tegen de Kamervoorzitter”

Koningin Wilhelmina zou hebben gehandeld uit onvrede met de herbenoeming van Van Bijlandt als Kamervoorzitter. “Dat kon Wilhelmina zich nog wel permitteren,” zegt Huijsen. In die tijd hadden vorsten een grotere vinger in de politieke pap dan tegenwoordig. In 1948 was wel al besloten dat de macht bij de politiek lag in plaats van bij de vorst, maar het duurde even voordat dit ook realiteit werd. “Dat veranderde pas met Juliana,” vertelt Huijsen.

In EenVandaag een gesprek met historicus Coos Huijsen over Wilhelmina die, eigenzinnig als ze was, haar lippen stijf dicht hield op Prinsjesdag in 1911.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.