Duizenden militairen die stellen ziek te zijn geworden door het onbeschermd werken met de benzeenhoudende en kankerverwekkende wapenreinigingsolie PX-10, staan met lege handen bij het indienen van een claim tegen Defensie. 

Dit komt door een onderzoeksrapport dat het RIVM heeft opgesteld in 2011. Daarin concludeert het RIVM dat militairen die met PX-10 gewerkt hebben niet meer kans op bepaalde vormen van kanker hebben dan mensen die niet met het middel gewerkt hebben.

Defensie erkent hierdoor geen aansprakelijkheid voor ziektes mogelijk opgelopen als gevolg van het werken met PX-10. EenVandaag heeft het RIVM-onderzoek tegen het licht gehouden en laten beoordelen door zowel buitenlandse als binnenlandse experts op het gebied van toxicologie, arbeidsomstandigheden en gezondheid. De experts hebben forse kritiek op zowel de gebruikte onderzoeksmethodes als op de aannames en conclusie van het RIVM. In de studio reageert professor Erik Lebret van het RIVM.

Oud-militairen die in de jaren 1969-1998 met het kankerverwekkende wapenreinigingsmiddel PX-10 hebben gewerkt, kunnen zich melden bij letselschadespecialist Johannes de Bruin via deze link.

Wiki PX10

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.