Ten opzichte van andere partijen is de VVD redelijk pro-Europees. Zeven op de tien (70%) VVD stemmers vinden dat het lidmaatschap van de Europese Unie meer voordelen oplevert dat nadelen. Toch wil 42 procent van de VVD achterban minder bevoegdheden in Europa. Een dubbel gevoel bij Europa dus onder de VVD stemmer.  

Wat wil de VVD nu precies met Europa? Over de Europese koers heeft de VVD deze campagne veel uit te leggen.

Slechts 17 procent van de VVD achterban vindt dat er meer bevoegdheden naar Europa moeten. Vier op de tien (39%) vinden dat de bevoegdheden meer of minder in orde zijn op dit moment en de grootste groep (42%) wil dus minder Europese bevoegdheden.

Dat is in lijn met de ‘subsidiariteitsexercitie’ van het Kabinet, waarbij per ministerie is gekeken of er bevoegdheden teruggehaald konden worden uit Europa. De achterban staat zo te zien achter de mild kritische blik van de VVD over de macht van de Europese Unie.

 

Guy Verhofstadt is de leider van de Europese fractie waar VVD onderdeel van is. Hij wil het liefst dat de EU een federale staat wordt. De VVD steunt de kandidatuur van Verhofstadt voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, een hoge functie binnen de EU. Verschillende prominente VVD’ers bekritiseren deze steun vanwege de uitgesproken ‘eurofiele’ houding van Verhofstadt.

Anderen zeggen dat hij toch een geschikte kandidaat is vanwege zijn kwaliteiten als politicus. De achterban van de VVD is net als de partijprominenten verdeeld over de steun voor Verhofstadt. 43 procent vindt die steun een goede zaak, 37 procent een slechte zaak.

 

De VVD staat net als de PVV, D66 en het CDA op 4 zetels in onze Europese peiling. De vraag is echter of er genoeg VVD aanhangers naar de stembus komen. Het dubbele gevoel over de Europese Unie kan zich namelijk uiten in minder bereidheid om naar het stemhokje te gaan.