Met 27 zetels sluit VVD het jaar af als grootste partij van Nederland. Toch is er reden voor onrust bij de partij, wanneer de jaarbalans van de peilingen van EenVandaag en Ipsos wordt opgemaakt.

In de tweede helft van 2019 leek de VVD vruchten te plukken van de daadkracht van het kabinet rond het Klimaat- en Pensioenakkoord. Tegelijkertijd implodeerde concurrent Forum voor Democratie in diezelfde periode door intern geruzie. De VVD klom van 27 zetels in april naar 34 zetels in oktober. Zelden kwam een regeringspartij tussentijds op hetzelfde zetelaantal als bij de laatste verkiezingen.

info

De hele uitslag is als volgt:

VVD: 27
PVV: 17 (-1)
CDA: 17 (-1)
D66: 11 (-1)
GL: 16
SP: 8
PvdA: 15 (+2)
CU: 6 (+1)
PvdD: 5 (-1)
50P: 9 (+1)
SGP: 3
DENK: 2
FVD: 14

Onvrede door stikstofdiscussie

Maar het kabinetsplan om boeren en burgers te treffen door middel van stikstofmaatregelen doet de gemoederen in de achterban geen goed. De sluimerende onvrede bij VVD-kiezers over deze stikstofdiscussie kwam vorige maand tot uiting. In één klap verloor de partij 7 zetels, waarmee de winst van eerder dit jaar volledig verdampt. De VVD is de regie kwijt, zeggen kiezers die overstapten naar PVV, FVD en 50PLUS.

Hiermee bood de partij van Mark Rutte oppositiepartijen als FVD weer een kans om zich te herpakken. Na een vrije val van 25 zetels in april naar 11 in september krabbelt FVD weer op en kan het nu rekenen op 14 zetels.

Timmermans breekt negenzetelplafond PvdA

De PvdA is de derde partij met een opvallende trend in 2019. Lang leek het zetelplafond niet hoger te reiken dan negen zetels. Maar de Europese campagne hielp de partij ook op landelijk niveau in het zadel. De partij van Lodewijk Asscher sluit het jaar af met 15 zetels.

Aan de linkerzijde van de PvdA laat de SP juist een omgekeerde gestage trend naar beneden zien. Aan het begin van dit jaar kwam de partij nog in de buurt van de 14 zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen. Maar de partij van Marijnissen sluit het jaar af met acht zetels.

Zetelpeiling december Ipsos/EenVandaag
Bron: EenVandaag
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1054 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 20 tot en met 23 december 2019. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1 procent en bij de grootste partijen +/- 2.5 procent.