Driekwart van de ouders (78%) ervaart druk om de portemonnee te trekken voor schooluitjes. De vrijwillige financiële bijdrage voor excursies, kampen en reisjes zien zij als een verplichting, omdat hun kind anders niet mee mag. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1.400 ouders van middelbare scholieren. 

Tegen de zin in

De helft (46%) van de ondervraagde ouders heeft wel eens tegen hun zin in betaald voor een schooluitje, om te voorkomen dat hun kind buiten de boot viel; één op de acht heeft wel eens geweigerd te betalen. Een kwart (25%) van de ouders uit het onderzoek betaalt dit schooljaar meer dan 200 euro per kind voor door school georganiseerde tripjes. Deze uitgaven komen nog bovenop de jaarlijkse ouderbijdrage, die scholen vragen om bijvoorbeeld festiviteiten te bekostigen.

Een derde van de ouders (35%) geeft aan dat de school van hun kinderen wel eens luxe reisjes organiseert, zoals wintersport of dure stedentrips. Dit wordt onderschreven door middelbare scholieren (39%), waarvan EenVandaag er 800 uit het 1V Jongerenpanel ondervroeg. Van de scholieren geeft 44 procent aan dat zij minstens drie keer op buitenlandreis kunnen met school. Van degenen die wel eens op zo’n buitenlandtrip gingen vond slechts de helft (52%) dit echt leerzaam; de rest stak er niets of slechts een beetje van op. 

Over dit onderzoek 

Aan het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel, gehouden van 22 april tot 6 mei, deden 1392 ouders van middelbare scholieren mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.