Ondanks hun inenting tegen corona blijven gevaccineerde mensen heel voorzichtig. Vrijwel niemand in deze groep laat de coronaregels na de prik volledig los. Veel mensen wachten daarmee tot hun dierbaren ook zijn ingeënt.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 5.576 leden van het Opiniepanel, die een inenting tegen corona hebben gehad. Negen op de tien gevaccineerde mensen houden zich aan de regels die ook gelden voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Eén op de twintig, vooral niet-kwetsbare mensen, zegt zich na de prik minder aan de maatregelen te houden. Vrijwel niemand houdt zich daar helemaal niet meer aan.

Lees je dit artikel op je smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.

Alleen zelf beschermd

Het RIVM-advies om de maatregelen ook na inenting na te leven, wordt daarmee in de praktijk behoorlijk goed opgevolgd. Voor een klein deel uit angst voor de kans alsnog ziek te worden, maar vooral omdat gevaccineerden vrezen dat ze het virus overdragen op dierbaren. "Gevoelsmatig ben ik meer beschermd, maar mijn omgeving is dat nog niet. Ik wil niet iets doorgeven."

Het omhelzen of knuffelen van dierbaren wordt bij de meeste gevaccineerden dan ook nog op de lange baan geschoven. 21 procent wacht daar ook na de tweede prik nog mee en nog eens 38 procent weet nog niet wanneer ze dat weer gaan doen. "Niemand kan mij nu vertellen hoe besmettelijk ik ben. Dan nog maar even volhouden tot mijn omgeving ook is geprikt", schrijft een ondervraagde.

Panelleden Chris, Kim en Leonie vertellen hoe ze zich voelen na hun vaccinatie: "Mijn leven is niet veranderd"

Lees ook

Knuffelen na prik

Eén op de acht gevaccineerden (13 procent) is wel van plan weer te gaan knuffelen na de prik. 5 procent doet dat direct of 2 weken na de eerste, 8 procent direct na de tweede. Deze mensen benadrukken daarbij die kring te beperken tot enkele mensen, maar voor hen wegen de risico's niet meer op tegen het gemis van fysiek contact.

Lees je dit artikel op je smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.

"De angst om ziek te worden is vrijwel weg. Na de tweede prik ga ik gegarandeerd mijn kleinkinderen opzoeken die ik negen maanden niet gezien heb. Dat is veel te lang", aldus een ondervraagde in het onderzoek. Maar ook bij hun directe omgeving is de drang naar een omhelzing hoog: "Ik knuffel nu maar met één persoon, iemand met downsyndroom. Die was al ingeënt en na die van mij voelt dat minder ongemakkelijk."

De vrijheid gloort

Toch is de prik voor de meesten nog geen reden om zich vrijer te voelen. 61 procent zegt dat hun vaccinatie geen verschil maakt in hun gevoel van vrijheid. Bij ruim een derde (37 procent) is er wel een gevoel dat er iets meer druk van de ketel is. Een ondervraagde: "Ik zoek het zelf nog niet op, maar ik ben door de prik iets geruster als mensen onverhoopt te dicht in de buurt komen. Dat geeft een goed gevoel."

Anderen blijven op hun hoede maar zijn ook hoopvol: "Ik ben nog niet vrijer. Maar toen ik de vaccinatielocatie via de achterdeur verliet, voelde ik dat die vrijheid gloort", aldus een panellid in het onderzoek.

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden op 13 en 14 april 2021. Aan het onderzoek deden 25.695 leden van het Opiniepanel mee, van wie 5.576 mensen zijn gevaccineerd. Ruim 4.400 ondervraagden hebben een eerste prik gehad en ruim 1.100 hun tweede. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.