Het nieuwe kabinet moet de lerarensalarissen verder verhogen dan Rutte II vandaag doet. Dat vindt 53 procent van de 17.000 deelnemers aan een onderzoek van EenVandaag. Het demissionaire kabinet trekt 270 miljoen euro uit voor de verhoging van salarissen van basisschoolleerkrachten, goed voor een loonstijging van ongeveer 3 procent.

Ruim een kwart (28%) vindt de huidige stijging voldoende. Drie op de tien (29%) vinden dat leraren er tussen de 4 en 9 procent bij mogen krijgen. Nog eens een kwart (24%) vindt dat de salarissen met 10 procent of meer mogen stijgen. Leraren eisen zelf een stijging van tien procent.

Begrip voor staking, ook van ouders

De leraren organiseren op 5 oktober een staking van één dag om hun eis kracht bij te zetten. Tweederde (65%) heeft begrip voor die staking. Onder ouders met kinderen op de basisschool is dat zelfs 85 procent. Zes op de tien (62%) ouders vinden dat de klassen op hun basisschool te groot zijn en dat de werkdruk van de leraren te hoog is.

Lees hieronder ons onderzoeksrapport

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 17.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 19 en 19 september 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.