Bij 41 procent van de honden- en kattenbezitters slaapt het huisdier regelmatig op bed. Het gaat hierbij vooral om alleenstaanden, vrouwen en mensen zonder kinderen. Bij 16 procent slaapt zelfs iedere dag een hond of kat op bed. Dit blijkt uit een groot onderzoek van EénVandaag en het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) onder 22.000 deelnemers, onder wie 12 000 huisdierenbezitters.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Veel mensen geven aan dat het voor hun dier iedere dag dierendag is. 27 Procent van de huisdierenbezitters doet iets extra’s op 4 oktober. 60 procent zegt niets speciaals met dierendag te doen, maar het dier krijgt wel regelmatig iets extra’s. 11 procent doet nooit iets extra’s. Als het om verwennen gaat op dierendag, staat een extra lekker hapje bovenaan (83 procent), een biefstukje voor de hond is geen uitzondering. 37 procent geeft zijn huisdier extra veel aandacht, 32 procent krijgt een cadeautje en 6 procent gaat een uitje met het dier maken.

Kat populairste huisdier

Van alle deelnemers heeft 60% een huisdier. De kat is het populairst, op de voet gevolgd door de hond. 49 procent van de huisdierenbezitters heeft een kat. Vaak blijft het niet bij één kat: de helft van de kattenbezitters heeft twee of meer katten. 46 procent heeft een hond. 22 procent heeft een knaagdier en 19 procent houdt vissen. Wie zijn de huisdierenbezitters? Vrouwen hebben vaker één of meer huisdieren dan mannen, 70 procent van de vrouwen tegen 50 procent van de mannen.

Huishoudens met kinderen

Dieren zijn ook gewild in huishoudens met kinderen, 71 procent van hen heeft een huisdier. Ook bij mensen met een lagere opleiding (65 procent) en bij arbeidsongeschikten (74 procent) ligt het huisdierbezit hoger dan gemiddeld. Kosten van een huisdierIn het onderzoek werd ook gekeken naar de kosten van honden en katten. 55 procent van de honden en katten bezitters geeft tussen de 10 en 30 euro per maand uit aan voer en verzorging. Eén op de vijf (19 procent) zou meer dan 1000 euro willen uitgeven aan een operatie om het leven van hun huisdier te redden.

Extraatjes

1 op de 10 (10 procent) heeft een ziektekostenverzekering voor hun dier. Speciaal voor de hond. Aan de eigenaren van een hond werd gevraagd wat zij allemaal voor extra’s voor hun dier doen. Een kwart bezoekt de trimsalon (24 procent). 13 procent heeft een gehoorzaamheidstraining gevolgd, 8 procent maakt gebruik van betaalde dagopvang voor de hond, en 6 procent is op een speciale hondenvakantie geweest.

Meer informatie over de kosten van honden, katten, knaagdieren en vogels vindt u bij het Nibud.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.