Met nog acht van de tweeëndertig landen over wordt afgetrapt voor de kwartfinales van het WK voetbal. België is nog kanshebber voor de titel en we leven massaal met onze zuiderburen mee. Helaas tevergeefs, is de verwachting: de meeste mensen denken dat de Belgen de finale niet halen. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 13.000 voetballiefhebbers van het EenVandaag Opiniepanel. 

'Uitschakeling België nabij'

35 procent van de ondervraagden verwacht dat Brazilië een maatje te groot is voor België. Gaan ‘de Rode Duivels’ toch door? Dan is de halve finale - waarin ze tegen Uruguay of Frankrijk spelen - het eindstation, voorspelt nog eens 30 procent van de ondervraagden. Een minderheid (26%) denkt dus dat zij de finale halen. Slechts één op de zeven denkt dat de Belgen uiteindelijk wereldkampioen worden. 

Ook al zijn de verwachtingen er niet naar, Nederlandse voetballiefhebbers gunnen België de titel het meest. Veruit de meeste (50%) voetballiefhebbers hopen dat zij er met de bokaal vandoor gaan. Ter illustratie: Frankrijk volgt op afstand met 10 procent. 

Neymar Jr. heeft het verbruid 

Opvallend is de stijging van Brazilië op de lijst minst favoriete overgebleven landen op het WK. ‘De Goddelijke Kanaries’ waren voor het toernooi nog nergens te bekennen in dat lijstje. Die stemming is omgeslagen: samen met gastland Rusland ziet men Brazilië het liefst zo snel mogelijk gaan. 

Boosdoener is Neymar. De linksbuiten van de Brazilianen tergt, provoceert en rolt zich volgens panelleden door het toernooi heen: “Een rolmodel dat inmiddels wel de sympathie van de hele wereld verspeeld heeft. Wat een aanfluiting”, aldus een ondervraagde. Meerdere panelleden zijn onder de indruk van het professionalisme van de acteerprestaties van Neymar Jr.: "Die man moet wel eerst vier jaar toneelschool gevolgd hebben voordat hij professioneel voetballer werd.”

Ook steun voor andere Europese ploegen

Ondanks de afwezigheid van Oranje en de onverwachte vroege uitschakeling van favorieten als Duitsland, Spanje en Portugal is het Europese succes op het WK groot: maar liefst vijf Europese ploegen wisten de kwartfinales te halen. 

Naast België juichen we bij de andere kwartfinales ook voor de andere Europese ploegen. Zo hoopt 58 procent van de panelleden dat de Fransen vanmiddag Uruguay zullen uitschakelen. Verder hopen de meeste deelnemers (65%) dat Rusland er tegen Kroatië uitvliegt en dat Engeland Zweden naar huis stuurt. De steun voor België vanavond tegen Brazilië blijft toch het grootst: 79 procent is voor de Rode Duivels in die wedstrijd.

Voor wie juichen de leden van het EenVandaag Opiniepanel?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.