Het aan de kaak stellen van de toeslagenaffaire is door de leden van het Opiniepanel gekozen tot de Politieke Prestatie van 2019.

In een speciale uitzending van EenVandaag namen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-Kamerlid Renske Leijten maandagavond de prijs in ontvangst. Veel mensen die hebben gestemd op het aan de kaak stellen van de toeslagenaffaire, noemden deze politici bij naam, soms vergezeld van de woorden 'doorzettingsvermogen' en 'volharding'.

Pieter Omtzigt en Renske Leijten nemen de prijs in ontvangst voor het aan de kaak stellen van de toeslagenaffaire.

Goed voor vertrouwen

Nadat RTL Nieuws en Trouw een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur hadden gedaan, bleek dat de Belastingdienst onterecht kinderopvangtoeslag heeft stopgezet bij duizenden ouders.

Deelnemers aan het onderzoek zijn boos dat burgers door de overheid als fraudeurs zijn bestempeld en zijn 'opgelucht' dat er politici zijn die daartegen blijven strijden: "Dit debacle is niet goed voor het vertrouwen in de politiek, maar sommige Kamerleden bewijzen dat er ook politici zijn die heus wél voor de gewone man opkomen."

Lees ook

Winstbelasting voor multinationals en winst FVD op twee en drie

Dat grote bedrijven meer winstbelasting moeten betalen, eindigt op de tweede plek in de verkiezing. Het kabinet nam in september een initiatiefwet van GroenLinks-kamerlid Bart Snels over die dat regelt. Panelleden vinden het 'bijzonder' of 'knap' dat dit kabinet een plan van de linkse oppositie gaat uitvoeren.

Op de derde plek staat de winst van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Intern geruzie daarna doet volgens panelleden niks af aan die prestatie: "Feit blijft dat die partij in één keer een factor is in Den Haag." Op plek vier eindigt het vervroegd het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, op de vijfde plek staat het Pensioenakkoord.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 9 tot en met 13 december 2019. Aan het onderzoek deden 25.049 deelnemers mee. De uitslagen van zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Deelnemers kregen een uitgebreide lijst met 15 prestaties voorgelegd, met daarin onder andere verkiezingsoverwinningen, gesloten akkoorden en aangenomen wetsvoorstellen. Uit die lijst kon iedere deelnemer een eigen top drie kiezen. Iedere deelnemer kreeg de antwoordopties in willekeurige volgorde voorgelegd en mensen konden buiten de lijst ook een eigen prestatie aandragen.

Bij het tellen van de stemmen valt de optie af die het minst vaak als eerste is gekozen. De stemmen voor deze optie zijn vervolgens verdeeld over de tweede opties van de deelnemers. Dat proces is herhaald tot er een winnaar is.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.