ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen zijn volgens kiezers de meest authentieke politiek leiders. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag.

In aanloop naar de verkiezingen kijkt student politicologie Splinter Chabot mee in Den Haag in het programma 'SPLINTER, in de politiek'. Vanavond staat de eerste uitzending in het teken van het imago en de authenticiteit van de Nederlandse politieke leiders. EenVandaag vroeg in samenwerking met het programma aan 23.000 leden van het Opiniepanel welke leiders zij authentiek vinden, en welke niet.

Segers en Marijnissen aan kop

Segers voert de lijst aan: iets meer dan de helft van de mensen (55 procent) vindt hem authentiek. Over de hele linie omschrijven kiezers hem als 'integer' en 'betrouwbaar'. SP-leider Lilian Marijnissen staat met 53 procent op vrijwel dezelfde hoogte. Veel mensen zeggen dat zij 'werkelijk begaan is met de mensen in het land'.

Net als bij Segers kijken kiezers van verschillende partijen positief naar Marijnissen. Opvallend is dat Marijnissen het ook goed doet onder kiezers van Forum voor Democratie en PVV. Op de derde plaats staat Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (47 procent), vooral vanwege 'haar unieke boodschap die ze met verve brengt'. Ook Klaas Dijkhoff, Kees van der Staaij en Henk Krol scoren bovengemiddeld.

info

Welke politicus vind je authentiek?

Gert-Jan Segers 55%
Lilian Marijnissen 53%
Marianne Thieme 47%
Klaas Dijkhoff 47%
Kees van der Staaij 46%
Geert Wilders 46%
Henk Krol 44%
Thierry Baudet 36%
Jesse Klaver 35%
Sybrand Buma 33%
Mark Rutte 33%
Lodewijk Asscher 33%
Rob Jetten 15%
Tunahan Kuzu 15%

De hekkensluiters, Jetten en Kuzu

In bijna alle gevallen scoort een politicus in elk geval hoog bij zijn eigen achterban. Rob Jetten van D66 is daarop de uitzondering. Een flink deel van de mensen die in 2017 op D66 stemden (41 procent) vindt hem niet authentiek, 38 procent vindt dat wel. Ook in het totaaloverzicht scoort Jetten, samen met Tunahan Kuzu van DENK, het laagst: slechts 15 procent gelooft dat de mannen zichzelf zijn en geen spel spelen.

Zowel voor Thierry Baudet (35 procent) als voor Jesse Klaver (36 procent) geldt dat een derde hen als authentiek bestempelt. Toch is er een groot verschil. Meer dan bij alle andere politici loopt de score voor Baudet langs ideologische lijnen. De Forum voor Democratie-voorman wordt alleen authentiek gevonden door zijn eigen kiezers en die van de PVV. Bij Klaver is het precies omgekeerd: hij scoort redelijk onder de meeste kiezersgroepen, behálve die van Forum en de PVV. Ook van Mark Rutte, Sybrand Buma en Lodewijk Asscher gelooft steeds een derde (33 procent) dat ze helemaal zichzelf zijn.

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 11 tot en met 13 februari 2019, deden 23.879 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag is na weging representatief voor zes variabelen: leeftijd, geslacht, spreiding over het land, stemgedrag, opleidingsniveau en burgerlijke staat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.