Zo wederkerend als de jaren zelf peilt EenVandaag ieder jaar de voorspellingen voor het nieuwe jaar. Een vermakelijk eindejaarsgebruik, maar kwam daar ook iets van terecht?

Dit werd goed voorspeld

Het kabinet overleefde haar eerste jaar. Dat zagen de meeste mensen wel aankomen. Twee op de drie (66 procent) van de panelleden voorspelde dat de coalitie bij elkaar blijft in 2018 en dat lijkt, met nog een paar dagen te gaan, uit te komen.

Lokale partijen werden 'de grote winnaar' bij de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast deden de VVD, het CDA en GroenLinks lokaal goede zaken. De winst voor deze partijen werd aardig voorzien, ook al was de VVD volgens panelleden eerder favoriet dan lokale partijen.

Het scheelde niet veel, maar de meeste mensen stemden in maart tegen de Sleepwet. Met 3 procent overwicht werd de wet om meer bevoegdheden aan de inlichtingendiensten te geven weggestemd. Ook dat was voor veel mensen (68 procent) van tevoren al duidelijk. Overigens ook dat de opkomstdrempel gehaald zou worden. Opvallend is dat ook de meeste mensen (66 procent) vermoedden dat de Sleepwet, ondanks de afkeuring van kiezers, toch ingevoerd zou worden.

Dit kwam niet uit

Het vertrek van Halbe Zijlstra kwam voor veel mensen onverwacht. Slechts 4 procent van de panelleden dacht eind 2017 dat hij zijn functie als minister van Buitenlandse Zaken zou moeten neerleggen. De meeste mensen (27 procent) verwachtten dat de ministersploeg intact zou blijven.

Ook alle fractieleiders zouden voor het merendeel van de panelleden (33 procent) het einde van dit jaar halen. Als één fractieleider zou opstappen, was het, volgens een deel de panelleden, wel Alexander Pechtold. Een kwart (26 procent) voorzag zijn vertrek. Daarmee zou je die voorspelling als half goed kunnen beschouwen.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 27 tot en met 30 december 2017, deden 31.010 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Bekijk hier de volledige rapportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.