Afgelopen weekend kregen twee homo’s in Arnhem te maken met geweld. EenVandaag peilde vandaag hoe het gesteld is met de homo-acceptatie in Nederland. Van alle 21.000 ondervraagden stelt 57 procent dat het goed gesteld is met de homo-acceptatie in ons land. Maar volgens de 1800 holebi’s die meededen aan dit onderzoek stelt slechts 48 procent dat het goed gesteld is met de acceptatie. 

Van de 1.800 ondervraagde homo’s zeggen zeven op de tien (80%) dat het in Nederland een probleem is je geaardheid te laten zien. Zeven op de tien (71%) voelen zich bijvoorbeeld niet vrij om hun vriend(in) een kus op de mond te geven in het openbaar en 68 procent durft niet overal in Nederland hand-in-hand te lopen. Ook zegt een derde (32%) dat ze het afgelopen jaar agressie hebben meegemaakt alleen vanwege hun geaardheid. Hierbij gaat het vaak om verbale agressie, maar ook bedreigingen en intimidatie worden genoemd. Slechts een kwart (23%) ervaart dat het in Nederland geen probleem is om hun geaardheid te laten zien. 

EenVandaag peilt al jaren hoe het gesteld is met de homo-acceptatie. Sinds 2011 is de acceptatie eerder afgenomen dan toegenomen. 

Gijs Rademaker presenteert in EenVandaag (18.15 uur, Ned. 1) de uitslagen van dit onderzoek. 

Over het onderzoek

Onderzoek is gehouden op 3 april, na een geweldsincident in het weekend tegen homo’s. Er deden 21.704 deelnemers mee, waarvan 1846 aangaven homoseksueel, lesbienne, bi-seksueel of transgender te zijn. De uitslagen van deze peiling zijn gewogen en representatief op 6 variabelen: leeftijd, geslacht, spreiding over het land, opleiding, burgerlijke staat en stemvoorkeur 2017.