Boze boeren protesteerden de afgelopen weken tegen de nieuwe veevoermaatregel van minister Schouten van Landbouw. Volgende week willen ze weer gaan protesteren, maar de meeste mensen zijn er wel klaar mee.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.000 leden van het Opiniepanel. Een kleine meerderheid (55 procent) vindt dat de boeren hun punt nu wel hebben gemaakt en ziet liever dat ze ermee stoppen: "De agressieve en ontwrichtende manier van protesteren kan echt niet. Aanvankelijk had ik veel begrip voor de boeren, maar het is een keer genoeg geweest." Vier van de tien ondervraagden (40 procent) vinden dat de boeren mogen blijven protesteren om duidelijk te maken wat ze willen.

Helft heeft nog steeds begrip voor boeren

De protesten van vorige week konden bij 51 procent nog op begrip rekenen. Dat is evenveel als bij de vorige acties in februari (49 procent). De steun is daarmee stabiel. Begin oktober, bij de eerste boerenprotesten, werden de boeren nog massaal gesteund: 89 procent kon toen begrip opbrengen voor de boerenacties.

De voorstanders van de protesten vinden dat de boeren onevenredig hard worden geraakt door de stikstofcrisis. "De KLM wordt met 3 miljard gesteund, de boeren moeten alleen maar inleveren, dat is niet eerlijk", wordt er gezegd. "Iedereen met een familiebedrijf of met een beetje hart voor zijn werk zou in opstand komen als je zo wordt tegengewerkt. Geen wonder dat de boeren boos zijn: het wordt ze veel te moeilijk gemaakt met al die regeltjes." De andere helft, 49 procent, heeft in het huidige onderzoek geen begrip voor de acties.

Trekkers intimiderend

Maandag kondigde boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) nieuwe acties aan voor volgende week, nadat minister Schouten een ultimatum van deze groep naast zich neerlegde. De actiegroep wil dat de minister de gewraakte veevoermaatregel intrekt. Wat die acties in gaan houden is niet bekend, maar een meerderheid (58 procent) vindt in ieder geval dat er een verbod moet komen op protesteren met tractoren: "Je kunt niet steeds het land platleggen met je trekkers. Dat trekt een te grote wissel op de economie en je raakt snel de sympathie van mensen kwijt."

In de noordelijke provincies gold de afgelopen dagen al zo'n trekkerverbod, om gevaarlijke situaties bij demonstraties te voorkomen. Ze reden bijvoorbeeld Groningen Airport Eelde op, vanwaar onder andere traumahelikopters op moeten stijgen. "Het komt meer als intimidatie over dan als demonstratie. Er zijn andere manieren om je stem te laten horen", zegt een panellid.

Stad vs. platteland

Wel is er een groot verschil tussen de kleine dorpen en de grote steden in Nederland. In steden met meer dan 100.000 inwoners staat 38 procent achter de boeren, 60 procent heeft geen begrip voor de protesten. In kleine dorpen en op het platteland, de thuisbasis van de boeren, is meer begrip. Hier vindt bijna tweederde (63 procent) het logisch dat de boeren blijven protesteren, 36 procent vindt het genoeg geweest.

Lees ook

Joyce Boverhuis presenteert de resultaten van het onderzoek.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 13 en 14 juli 2020. Aan het onderzoek deden 25.081 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.