Mensen zijn geen voorstander van een samenleving zonder contant geld. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 19.266 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Twee derde (64%) van de mensen betaalt regelmatig met contant geld, een derde (35%) maakt daar niet of nauwelijks meer gebruik van.

Denemarken is van plan om contant geld in winkels af te schaffen, waardoor er alleen nog maar met pinpas of telefoon betaald zou kunnen worden. Een ruime meerderheid (78%) van de deelnemers is tegen de afschaffing van contant geld, slechts 15% staat wel achter dit plan.

Mensen die het afschaffen van contant geld een slecht plan vinden zijn vooral bang voor hun privacy, en vrezen dat banken dan teveel macht zullen krijgen. Ook hebben ze het gevoel dat ze met cash geld meer controle hebben over hun uitgaven. “Plastic geld heeft geen gevoelswaarde. Je ziet daarom pas op je bankafschrift wat je uitgeeft” aldus een deelnemer.

Contant geld in de toekomst

Ondanks dat er steeds meer mogelijkheden zijn om digitaal te betalen, zoals bijvoorbeeld met je smartphone, denken mensen dat contant geld niet snel uit hun portemonnee zal verdwijnen.

Zes op de tien (59%) mensen verwachten dat contant geld over tien jaar gewoon nog bestaat, 26% denkt dat men dan nog uitsluitend zal betalen met digitale middelen.

Bekijk hier hoe jongeren denken over een maatschappij zonder contant geld

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 19.266 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 2 tot en met 11 juni 2015.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden. De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Download