Vorige week kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid met het advies om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Hier is veel steun voor, blijkt uit een peiling van EenVandaag onder ruim 32.000 mensen. Zeven op de tien (68%) ondervraagden zijn voor dit verbod. Een kwart (27%) vindt dit het geen goed idee.

Kiezers van alle partijen voor verbod
Voorstanders van een verbod stellen vooral dat het gevaarlijk is, teveel schade en slachtoffers oplevert en tevens slecht voor het milieu. Tegenstanders stellen dat je dan wel alles kan verbieden wat gevaarlijk is. Zoals iemand zegt: 'Gaan we dan ook autorijden verbieden? Dan zijn we in een klap van de verkeersdoden af'. Ook vrezen ze dat mensen bij een verbod meer illegaal vuurwerk gaan kopen. 

Onder kiezers van vrijwel alle partijen is er draagvlak voor een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk, ook onder de kiezers die in maart stemden op de regeringspartijen.

  • VVD (67% voor verbod)
  • CDA (65% voor verbod)
  • D66 (65% voor verbod)
  • ChristenUnie (77% voor verbod)

Alleen de kiezers van de PVV zijn verdeeld. Binnenkort komt het kabinet met een reactie op het advies van de Onderzoeksraad. 


Jongeren vinden vuurwerk belangrijker
Als we dieper in de cijfers duiken zie je een opvalllend verschil tussen jong en oud. Van de deelnemers tussen de 18 en 25 jaar is 51 procent voor een verbod, tegenover acht op de tien (83%) 65-plussers. Jonge mensen geven ook aan dat ze de traditie van vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw een stuk belangrijker vinden dan ouderen. 

Consumentenvuurwerk helemaal verbieden als daarvoor in de plaats een gemeentelijke vuurwerkshow komt, ziet 51 procent van de deelnemers wel zitten. 

over dit onderzoek
clock 07-12-2017 01:00

Aan het onderzoek deden 32.395 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 1 tot en met 7 december 2017.

De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.