VVD-leider Klaas Dijkhoff stelt de vrijheid van onderwijs opnieuw ter discussie. Is onderwijs op basis van religie nog van deze tijd? Een meerderheid (60 procent) is voor afschaffing, blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

In Nederland kun je kiezen of je je kind naar een openbare school stuurt, of een school met een religieuze of levensbeschouwelijke grondslag. Denk aan een katholieke, Islamitische of protestantse school. Zowel openbaar als religieus onderwijs wordt gesubsidieerd door de overheid.

'Niet meer van deze tijd'

EenVandaag vroeg aan ruim 35.000 leden van het Opiniepanel hoe zij denken over religieus onderwijs. Slechts een kwart (26 procent) vindt het belangrijk dat er in Nederland nog religieus onderwijs kan worden gevolgd. Bijna tweederde (64%) vindt het niet meer van deze tijd.

Mensen vinden dat onderwijs in Nederland 'neutraal' moet zijn en los moet staan van een bepaalde overtuiging of religie. "Elke school zou op dezelfde wijze kennis moeten overbrengen. Er mag wel onderwijs over religie worden gegeven, maar dan neutraal en over alle religies", zegt een panellid.

Zelf betalen voor religieus onderwijs

Twee op de drie mensen (64 procent) vinden dat ouders het zelf moeten bekostigen als zij per se willen dat hun kind religieus onderwijs krijgt. Een evengrote groep (63 procent) vindt het een slechte zaak dat de overheid religieus onderwijs financiert.

Er is vrijheid van onderwijs, maar die vrijheid betekent niet dat de overheid dat dan maar dient te betalen.

Nieuwe splijtzwam coalitie

Het religieus onderwijs zorgt voor nieuwe spanningen in de coalitie, nadat VVD-leider Klaas Dijkhoff de vrijheid van onderwijs openlijk ter discussie stelde. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wil het systeem niet aanpassen.

Kiezers die nu zouden stemmen op een coalitiepartij zijn eveneens verdeeld. De kiezers van de ChristenUnie (85 procent) en het CDA (70 procent) zijn tegen het afschaffen van religieus onderwijs. Kiezers van de VVD (60 procent) en D66 (68 procent) zijn juist in meerderheid voor het afschaffen daarvan.

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 2 tot en met 9 april, deden 35.270 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.