Ondanks positieve berichten over de Nederlandse economie, voelt een meerderheid (59%) daar (nog) niets van in zijn portemonnee. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 24.000 leden van het Opiniepanel. Indexatie van pensioenen of loonsverhogingen blijven uit, terwijl alledaagse uitgaven hoger worden, aldus verontwaardigde deelnemers. 

'Alleen vaker in de file'

Het CBS en CPB zien de economie sinds het einde van de crisis ieder kwartaal groeien. Het kabinet maakte er bij zijn presentatie een speerpunt van: gewone Nederlanders moeten in hun portemonnee gaan voelen dat het beter gaat. 

Een jaar verder blijkt daar nog weinig van terecht te komen. Vooral voor lager opgeleiden en ouderen is er naar eigen zeggen weinig reden tot jubelstemming: respectievelijk 75% en 70% zegt niets te merken van de groei. Een deelnemer daarover: “Ik zie er niks van terug in mijn portemonnee. Het enige wat ik merk van economische groei is dat ik vaker in de file sta”

Tegelijk met de berichten over de aantrekkende economie zien mensen onvriendelijke maatregelen aangekondigd worden, zoals de BTW-verhoging op boodschappen. Een verbolgen deelnemer: “Waar halen ze de moed steeds vandaan om te zeggen dat het beter gaat? Boodschappen, energie, de huren: alles wordt duurder. En ondertussen krijg ik er niks bij.” 

Kijk en lees ook:

Geen loonsverhoging

Het achterblijven van loonstijgingen geldt voor veel mensen, blijkt uit het onderzoek. Slechts drie op de tien mensen in loondienst kregen sinds het einde van de crisis, twee jaar geleden, een loonsverhoging van meer 2 procent of meer. Nog eens 28 procent moest het doen met een loonstijging van 2 procent, wat ruwweg compenseert voor de inflatie. Bij 31 procent van de mensen in loondienst geldt al jaren de nullijn. Opgeteld zegt een meerderheid (59%) van de werknemers er dus netto niet op vooruit te zijn gegaan. 

Die loonstijging zit er bij velen voorlopig ook niet in: 58 procent van de werknemers heeft nog niks gehoord over een loonsverhoging in de nabije toekomst. Terwijl de dagelijkse lasten toenemen, zien werknemers dat bedrijven en organisaties waarvoor zij werken de nullijn blijven hanteren. En als er wordt gesproken over loonsverhoging gebeurt dat, volgens werknemers, in stroeve onderhandelingen met werkgevers. 

Kijk en lees ook:

Politiek moet ingrijpen

Politiek en werkgevers kijken naar elkaar als het gaat om de oplossing. Wie moet er zorgen dat Nederlanders gaan profiteren? 52 procent van de deelnemers heeft vooral behoefte aan sturing van de overheid in deze impasse. “Een werkgever die uit zichzelf loonsverhoging geeft heb ik nog niet meegemaakt. Of de overheid moet hier op aandringen of de lasten voor bedrijven en burgers moeten omlaag”, zegt een panellid. 

Sommige panelleden denken dat de overheid ook op een indirecte manier moet zorgen dat men meer te besteden krijgt: “Als de werkgever minder loonbelasting hoeft te betalen kan hij mij ook een hoger salaris geven. De politiek moet er dus voor zorgen.”

Vier op de tien (39%) vinden dat vooral een verantwoordelijkheid voor werkgevers, die de lonen moeten verhogen. 

Lees ook

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 17 tot en met 23 augustus, deden 23.455 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Daarvan zijn 6.136 mensen die aangeven op dit moment ergens in loondienst te zijn ondervraagd over hun salaris. De uitslagen van het onderzoek zijn na weging representatief voor zes variabelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.