Veel mensen (58%) maken zich zorgen over de financiële gevolgen die de klimaatplannen voor hun eigen huishouden hebben. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 22.000 leden van het Opiniepanel. Een ruime meerderheid (71%) vindt het een slecht plan als de kosten voor de overgang van gas naar elektriciteit volledig bij huishoudens komen te liggen. 

Deze week presenteerden zeven partijen de Klimaatwet. Het kabinet onderhandelt nu over de manier waarop Nederland de CO2-uitstoot terugdringt, het zogenaamde Klimaatakkoord.

Klimaatwet goede zaak...

Dat Nederland nu een Klimaatwet heeft, vinden zeven op de tien panelleden (69%) belangrijk. Veel mensen staan achter de hoofddoelen van die wet: driekwart (73%) vindt het goed dat de CO2-uitstoot in 2030 met bijna de helft wordt verminderd ten opzichte van 1990 en tweederde (67%) staat achter het plan dat Nederland in 2050 energieneutraal is.

Een van de mogelijke plannen om de doelstellingen te halen is dat alle huizen in Nederland van het gas af moeten. De grootste groep (54%) deelnemers vindt dit een goed idee. Wel maken mensen zich zorgen: "Waar halen we die elektriciteit vandaan?", en "Wat als er een storing komt?" zijn veelgestelde vragen.

...maar kosten niet bij huishoudens

Over de vraag of mensen zelf moeten meebetalen aan de overgang van gas naar elektriciteit in hun woning zijn de meningen verdeeld. Vier op de tien (41%) hebben er begrip voor als huishoudens zelf meebetalen, de helft (52%) heeft daar geen begrip voor.

Maar voor het idee dat vrijwel alle kosten voor de rekening van de bewoners zouden zijn, al dan niet met de mogelijkheid om een ‘groene lening’ af te sluiten, is geen steun. Een ruime meerderheid (71%) vindt dat een slecht plan.

‘Kan nu al net rondkomen'

Veel mensen maken zich ernstige zorgen dat ze zulke kosten helemaal niet kunnen opbrengen of dat het invloed zal hebben op hun leven. Iemand schrijft: "Ik kan net rondkomen, als ik iets extra moet betalen, hoe groen de lening ook, kan ik niet meer op vakantie of moet ik m’n kat wegdoen." Ook vinden sommige mensen een eventuele extra ‘groene’ lening bovenop een andere lening of hypotheek geen fijne gedachte.

Als de overheid niet alles betaalt en er betaald moet worden door particulieren, vindt de grootste groep (53%) dat grote bedrijven en mensen met hogere inkomens relatief meer moeten betalen. Drie op de tien (31%) deelnemers vinden dat iedereen voor zijn eigen huis of bedrijf moet betalen.

Lees hier de volledige rapportage:

over dit onderzoek
clock 29-06-2018 13:27

Aan het onderzoek deden 21.918 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 26 tot en met 29 juni 2018.De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.