Zeven op de tien medisch specialisten (71%) zijn voor de invoer van een prijsplafond in de gezondheidszorg. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en de Orde van Medisch Specialisten onder ruim 2000 medisch specialisten. 

De meerderheid (59%) gaat zelfs een stap verder en stelt dat we niet aan een maximumprijs ontkomen als we de zorg betaalbaar willen houden. 

Kun je een mensenleven in geld uitdrukken? En wat mag een zieke patiënt eigenlijk kosten? Jarenlang leek er een maatschappelijk taboe te rusten op deze vragen. In 2006 pleitte de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg voor een maximumbedrag van 80.000 euro per gewonnen levensjaar met kwaliteit van leven. Dat rapport belandde toen in politiek Den Haag in een diepe la.

Wouter Bos

“We waren eigenlijk doodsbang voor de discussie,” zegt Wouter Bos in de uitzending van EenVandaag. Hij was destijds minister van Financiën en is nu voorzitter van de raad van bestuur van het VU Medisch Centrum. Bos spreekt zich inmiddels wel uit voor een prijsplafond: “Ik hoop dat mijn opvolgers in Den Haag moediger zijn dan ik destijds was.” 

Buiten de spreekkamer

Eén op de zes medisch specialisten zegt momenteel patiënten onder behandeling te hebben die boven een prijskaartje van 80.000 euro per gewonnen levensjaar uitkomen. "Een voordeel van een prijsplafond is dat je de besluitvorming buiten de spreekkamer kunt leggen en zeggen: wij in Nederland hebben dit en dat besloten. Hoe rot dat voor de arts en patiënt ook kan zijn,” stelt Marcel Daniëls van de Orde van Medisch Specialisten.

Commissie van wijzen

Zes op de tien medisch specialisten (62%) willen zich zelf niet over de hoogte van een prijsplafond uitspreken. Driekwart (73%) vindt dat de hoogte bepaald zou moeten worden door een ‘commissie van wijzen’, bestaande uit medici, ethici, patiëntenverenigingen en financieel specialisten. 

Vanavond in EenVandaag een thema-uitzending over het prijsplafond in de zorg. Gijs Rademaker zal de resultaten van dit onderzoek presenteren.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door EenVandaag in samenwerking met de Orde van Medisch Specialisten. Aan het onderzoek deden 2294 medisch specialisten mee. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 15 juli en 12 augustus 2014.

Download