Vandaag begint dan eindelijk het WK voetbal. Voor weinig Nederlanders reden voor een feeststemming, want het Nederlands elftal slaat een WK’tje over. Als doekje voor het bloeden juichen we maar voor België. Toch is er kans op Nederlands succes op het toernooi. Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi, Mbark Boussoufa en de gebroeders Amrabat, geboren en getogen in Nederland, zijn vanaf donderdag namens Marokko te bewonderen op de Russische voetbalvelden. Hun kansen op de bokaal? Zeer groot, zeggen veel Marokkaans-Nederlandse voetballiefhebbers in een onderzoek van EenVandaag in samenwerking met diverse Facebook-groepen.

Kijk en lees ook: 

Supporters zijn vol vertrouwen

Voor menig voetbalkenner is het een surreëel scenario: Karim El Ahmadi, aanvoerder van 'de Atlasleeuwen’, die 15 juli de wereldbeker omhoog hijst in een waas van groen-rode confetti. Veel Marokkaanse Nederlanders zijn desondanks vol vertrouwen over de prestaties van het Marokkaanse elftal op het WK. Zo denkt 95 procent van de ondervraagden dat Marokko de groepsfase, waarin zij tegen Iran, Spanje en Portugal spelen, overleeft. Eenderde van hen denkt zelfs dat zij daarna door zullen stomen naar de finale en die nog winnen ook. 

Underdog-positie 

Dit blakende zelfvertrouwen is vooral gestoeld op de ‘underdog’-positie van Marokko. “Ze zijn een van de meest onderschatte landen op het WK, maar na het WK zal iedereen Marokko kennen. Ze zullen het (bijna) onmogelijke mogelijk maken insha’Allah”. De druk om te presteren ligt volgens hen bij de favorieten, zoals poulegenoten Spanje en Portugal. Ook de teamgeest en de sfeer zullen volgens deelnemers bijdragen aan een succes. Iemand zegt vol vertrouwen: “Marokko gaat winnen, omdat sfeer er meer toe doet in een voetbalteam. De sfeer bij Marokko is nu top. Daarnaast zijn ze al 18 wedstrijden ongeslagen.” 

Nederlanders spelen sleutelrol in het succes

Verder speelt de Nederlandse inbreng, volgens deelnemers, een sleutelrol in het succes van het Marokkaanse team op het WK. Dat deze spelers net als zij in Nederland zijn geboren zorgt voor extra beleving bij Marokkaanse Nederlanders. Iemand zegt bijvoorbeeld: “Ik, als dame, support Marokko vanwege de Nederlands Marokkaanse broeders: Ziyech, El Ahmadi en de gebroeders Amrabat. Als ze niet meededen zou ik niet zo heel enthousiast zijn over het Marokkaanse team.” 

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Hakim Ziyech, de Marokkaans-Nederlandse sterspeler van Ajax, veruit de favoriete speler is van Marokkaanse Nederlanders. Met 54 procent van de stemmen is hij de absolute publiekslieveling. Andere eredivisie-spelers als Karim El Ahmadi (6%) en Sofyan Amrabat (1%) zijn aanmerkelijk minder populair. 

Poule des doods

Marokko speelt aanstaande zondag zijn eerste wedstrijd tegen Iran. Dat duel is gezien zijn timing, op de dag van het Suikerfeest, en gezien de politieke gevoeligheid nogal beladen. De spanning tussen de landen liep onlangs zo hoog op dat Marokko besloot zijn diplomatieke banden met het land te verbreken. 

Op het oog lijkt dit een cocktail van licht ontvlambare elementen voor een heuse clash. Toch kijken Marokkaanse Nederlanders vooral uit naar de confrontaties met noorderburen Spanje en Portugal. Het duel met Spanje is volgens de meeste Marokkaanse Nederlanders (54%) het meest beladen. Wanneer hen echter wordt gevraagd wie zij het liefst zo snel mogelijk zien sneuvelen op het toernooi wordt de rivaliteit met Iran wat meer voelbaar. Voor veruit de meeste deelnemers (43%) is Iran het minst favoriete land op het WK.

over dit onderzoek
clock 15-06-2018 11:59

Voor dit onderzoek hebben we 606 Marokkaanse Nederlanders ondervraagd over de verwachtingen van Marokko op het WK. De respondenten uit het onderzoek zijn geworven via Facebook-groepen waarin veel Marokkaanse Nederlanders actief zijn. Mensen zonder Marokkaanse achtergrond zijn in de vragenlijst uitgesloten van deelname aan het onderzoek. 

Het doel van dit onderzoek is een indicatief beeld te krijgen van de stemming onder Nederlandse voetballiefhebbers met een Marokkaanse achtergrond. De uitslagen van dat onderzoek zijn ongewogen en daardoor niet representatief voor de populatie van Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. 

Het onderzoek onder Marokkaanse Nederlanders is een aanvulling op het onderzoek dat EenVandaag heeft uitgevoerd onder ruim 15.000 voetballiefhebbers van het Opiniepanel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.