Het populaire programma First Dates is weer terug op de buis. Aan het einde van de date wordt de rekening vaak gesplit of zwaait de man met z’n pinpas. Wat vinden de jongeren in het Opiniepanel: moet de rekening op de eerste date gesplit worden?

Ja, zegt 50 procent van de deelnemers. Daarmee is de grootste groep van de 16-35-jarigen voorstander het delen van de kosten. Ze vinden splitten vooral eerlijk en van deze tijd. Iemand schrijft: "Een date beleef je samen toch? Dan is het ook logisch om samen te betalen."

Niemand vindt dat vrouw hoort te betalen

Niemand (0 procent) vindt dat de vrouw de rekening op de eerste date hoort te betalen. Zowel mannen als vrouwen vinden niet dat dat hoort. Als het gaat om de rol van de man is dat anders; een derde (33 procent) vindt dat de man zijn portemonnee hoort te trekken.

Jonge mannen die het hier mee eens zijn denken vooral dat het hoffelijk is om te betalen en sommige jonge vrouwen beamen dit charmant te vinden. "Het klinkt misschien ouderwets, maar ik ben opgevoed met de notie: je houdt de deur open voor een vrouw, schuift haar stoel aan, betaalt de rekening en brengt haar naar huis", schrijft een jongen. Een vrouwelijke deelnemer zegt: "Ik vind het een teken van waardering vanuit zijn kant. Mocht er een tweede date komen dan betaal ik natuurlijk, maar op een eerste date mag de man best een stapje extra zetten."

Lees ook

Hetero-dilemma

Een aantal jongeren vindt dat de 'wie betaalt de rekening?-vraag' vooral een dilemma voor hetero's is. Iemand schrijft: "Het leuke van een homoseksuele relatie is dat niets in traditionele patronen bepaald is. Ik vind het zelf leuk om te betalen, omdat het me een gevoel van zelfstandigheid geeft". Ook het grootste deel (63 procent) van de homoseksuele, lesbische en biseksuele deelnemers zelf is voorstander van het delen van de rekening op de eerste date.

Lees ook

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 24 april tot en met 2 mei. Er deden 2178 mensen mee tussen de 16 en 34 jaar. De uitslag is gewogen op vijf variabelen.