De minimum leeftijd om cosmetische ingrepen te mogen ondergaan moet omhoog van 18 naar 21 jaar. Dat vindt CDA-Kamerlid Joba van den Berg. Ze staat hier niet alleen in. Uit een peiling van EenVandaag in samenwerking met LINDA., blijkt dat 63% van de deelnemers de leeftijdsgrens naar 21 jaar wil.

CDA-woordvoerder Medische Zorg Van de Berg belooft de verantwoordelijke minister Bruins (VVD) te vragen om een verhoging van de leeftijd te onderzoeken. “De taak van de politiek is ook om mensen tegen zichzelf te beschermen. Dat doen we bij alcohol en tabakswaren. Ik vind dat we dat ook moeten doen met cosmetische ingrepen.” Onder cosmetische ingrepen vallen botox en fillerbehandelingen als lip en rimpelfillers, ooglidcorrectie, neuscorrectie en borstvergroting.

‘Met 21 jaar meer levenservaring'

Verder vindt van den Berg de leeftijdsgrens van 21 jaar beter, omdat jongeren dan meer levenservaring hebben. “Op zo een leeftijd werken jongeren vaak, leren ze meer mensen kennen en hebben ze meer verantwoordelijkheid.”

Populariteit cosmetische ingrepen

Demi is 20 jaar, vlogster en heeft al verschillende cosmetische ingrepen ondergaan. “Ik heb mijn frons, voorhoofd, neus, lippen en junbeenderen laten doen. Mijn frons en voorhoofd waren ingrepen tegen hoofdpijn, de jukbeenderen omdat ik meer schaduw creëer als ik mezelf opmaak, neus omdat die vroeger is gebroken en mijn lippen omdat ik het mooi vind.”

Het trekt volgens haar ook veel kijkers op YouTube. “Ik weet dat meer mensen kijken als ik vlog over cosmetische ingrepen en meer kijkers is natuurlijk mijn uiteindelijke doel.”

Zelf voelt ze zich niet te jong voor plastische chirurgie. “In mijn omgeving wordt er makkelijk over gesproken en gedaan. Waarom zou ik het niet doen? Ik vind het mooi en botox is toch afbreekbaar.”

Trend bij jongeren

Cosmetisch arts Olga Liplavk maakt zich zorgen. “Cosmetische ingrepen worden als iets normaals ervaren bij jongeren en dat is het niet.” Dat merkt ze ook in haar kliniek. “Ik zie met name een toename en trend bij jongeren onder 25 jaar. Dit komt omdat ze veel bekende vloggers op internet zien.”

Zelf heeft Liplavk een dochter van 17 jaar. “Vriendinnen van mijn dochter vroegen laatst wanneer ze langs mogen komen voor een cosmetische ingreep. Dit terwijl ze een boterham met hagelslag aan mijn keukentafel aten. Botox is absoluut niet bedoeld voor jonge meiden, maar dient om ouderdomsverschijnselen minder vervelend te maken."

Niks onder 25 jaar

Dat was het moment voor de arts om in te grijpen. Ze behandelt geen jongeren onder de 25 jaar in haar kliniek. “Uit onderzoek is gebleken dat een mens pas is volgroeid op 25-jarige leeftijd. Daarom heb ik ervoor gekozen om jongeren onder die leeftijd niet te behandelen. Bovendien, als je op 20-jairge leeftijd al niet tevreden bent over hoe je eruitziet, wat denk je dan op 50-jarige leeftijd?”

Verantwoordelijkheid

Volgens Liplavk moet de beroepsgroep meer verantwoordelijkheid nemen. “We moeten als beroepsgroep nadenken waar we mee bezig zijn. Stel dat het 20-jarige meisje in de behandelstoel jouw dochter was, had je het dan ook gedaan? Waarschijnlijk niet.”

'leeftijdsgrens cosmetische ingrepen moet omhoog'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.