Vier op de tien (43%) jonge mensen voelt zich minstens één keer in de week eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, op de dag dat de Week tegen Eenzaamheid begint. Dit betekent dat jonge mensen zich vaker eenzaam voelen dan volwassenen van 55 jaar en ouder: van hen voelt 16% zich ten minste een keer per week eenzaam. Voor veel jongeren is het een groot taboe om over eenzaamheid te praten. 

Aan het onderzoek deden 1493 jonge mensen mee tussen de 16 en 34 jaar. Jongeren geven als redenen voor de eenzaamheid dat ze het lastig vinden om sociale contacten te maken en onderhouden, te kampen hebben met een negatief zelfbeeld en vanwege het feit dat ze een beperkt sociaal netwerk hebben.

Andere veelgenoemde redenen zijn het vergelijken van hun leven met dat van anderen, het missen van een liefdespartner, te hoge verwachtingen hebben van anderen en eenzaamheid als gevolg van psychische problemen. 

Bij deelnemers van 55 jaar en ouder kwam vaker naar voren dat zij zich eenzaam voelen door het verliezen van hun partner en/of dierbaren, minder kunnen ondernemen door gezondheidsproblemen en het weinig zien van kinderen en eventuele kleinkinderen. 

Rol sociale media

De helft van de eenzame jongeren (48%) geeft aan dat sociale media een rol spelen. "Het maakt mij onzeker als ik zie hoe een leuk leven anderen hebben. Vooral als ik foto's zie van mensen die gezellige dingen doen, dan voel ik me weleens eenzaam", zegt een deelnemer. 

Iemand anders zegt: "Je ziet alleen positieve dingen, terwijl je juist graag eens wil horen dat anderen het ook moeilijk hebben. Dat het normaal is hoe je je voelt."

38% denkt niet dat sociale media een rol spelen in hun eenzaamheid. Deze jongeren geven aan dat sociale media juist helpen om contacten te onderhouden, nieuwe mensen te leren kennen en hun gevoelens van eenzaamheid te delen met lotgenoten. 

Groot taboe om erover te praten

Voor driekwart (78%) van de eenzame jongeren voelt het als een taboe om jong en eenzaam te zijn. Een deelnemer schrijft: “Van jongeren wordt verwacht dat ze een druk sociaal leven hebben. Eenzaamheid past daar niet bij. Ook kunnen mensen zich vaak moeilijk voorstellen dat een druk sociaal leven en eenzaamheid ook samen kunnen gaan. Het taboe kan worden doorbroken als deze vooroordelen minder zouden leven." Meer dan een derde (37%) van de eenzame jonge mensen geeft aan dat ze met niemand praten over hun gevoelens. 

Vicieuze cirkel

Van de eenzame jonge mensen geeft 71% aan dat dit hun leven beïnvloedt. Velen beschrijven het als een vicieuze cirkel: omdat ze zich eenzaam voelen, hebben ze weinig motivatie om dingen te ondernemen of trekken ze zich terug van andere mensen, waardoor ze zich nog eenzamer voelen. 

Lees hier de rapportage

over dit onderzoek

3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 4 tot en met 20 september 2018, deden 1.493 jonge mensen mee. Eenvandaag ondervroeg ook 21.092 deelnemers van het EenVandaag Opiniepanel van 55 jaar en ouder. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen. Namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag , de jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.