Volgens het Bureau Kredietregistratie (BKR) heeft 8 tot 12 procent van de jonge mensen een betalingsachterstand. De meeste van hen durven daar niet over te praten. “Ik moet steeds smoesjes bedenken.”

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel in samenwerking met FunX, onder jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar. Ruim 100 van hen hebben een betalingsachterstand.

Van zorgverzekeraar tot webshops

Schuldeisers waar jonge mensen mee te maken hebben zijn bijvoorbeeld de zorgverzekeraar, DUO of de Belastingdienst. Maar ook bij webshops, de huisbaas of hun telefoonprovider hebben jongeren schulden.

In het onderzoek van 3Vraagt vertellen ze dat hun schuld vooral is ontstaan doordat ze weinig inkomsten hebben of door financiële tegenvallers. Iemand schrijft: "We willen graag onze rekeningen op tijd betalen, maar door financiële tegenslagen lukt dat soms niet. Als je achterloopt met betalen komen er kosten bovenop de rekening, die je toch al niet kon betalen. Zo wordt de situatie alleen maar erger." Daarnaast noemen ze andere redenen als: hoge vaste lasten, het makkelijk uitgeven van geld of rekeningen vergeten te betalen.

Terrasje pakken is er niet meer bij

De meeste jonge mensen met een betalingsachterstand vertellen dat dit hun leven beïnvloedt. Ze maken zich zorgen of ervaren stress. "Ik durf m'n saldo niet te bekijken of de post te openen, als ik weet dat het een rekening is die ik niet kan betalen", zegt een deelnemer.

Ook vertellen sommigen dat het hun sociale leven beïnvloedt, omdat ze door de schuld weinig te besteden hebben. Een deelnemer: "Een keer een terrasje pakken, gezellig winkelen of naar de bios is er niet bij. Je kunt geen plezier hebben of veel buiten de deur doen, omdat alles geld kost."

Smoesjes bedenken

De grootste groep vertelt niet graag over hun betalingsachterstand. Ze schamen zich ervoor en verzinnen smoesjes om onder sociale activiteiten uit te komen: "Ik moet vaak dingen laten, maar ik vind het moeilijk om nee te zeggen tegen sociale dingen. Dan bedenk ik eerder een excuus in plaats van eerlijk te zijn dat het me financieel niet uitkomt."

Grofweg de helft heeft wel eens hulp gezocht om van hun schuld af te komen. Dat deden ze vooral bij hun ouders, de schuldhulpverlening, de gemeente of maatschappelijke werk.

info

Over het onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa één keer per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 30 december 2019 tot en met 8 januari 2020, deden 1880 jonge mensen mee. Meer dan 100 van hen hebben zelf een betalingsachterstand. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.