Kiezers zijn verdeeld over de vraag of jonge IS-kinderen naar Nederland moeten worden gehaald. Dat blijkt uit onderzoek onder 23.000 mensen. 43 procent vindt dat Nederland IS-kinderen tot 9 jaar wel moet ophalen uit Syrië, 51 procent vindt van niet.

Voor het terughalen van oudere IS-kinderen tussen de 9 en 18 jaar, is minder steun. Een kwart (27 procent) is daarvoor, tweederde (64 procent) vindt dat die kinderen niet naar Nederland moeten komen.

Meekomen moeders is lastige kwestie

Morgen speelt het kort geding dat een aantal advocaten namens een groep IS-vrouwen heeft aangespannen tegen de staat. Zij willen dat Nederland hen en hun minderjarige kinderen ophaalt uit gevangenenkampen in Syrië.

Of moeders met de jonge kinderen mee moeten komen, is voor veel mensen een lastige kwestie. Van de deelnemers die vinden dat Nederland jonge IS-kinderen moet ophalen, zegt de helft dat de kinderen zonder hun moeder moeten worden opgehaald. De andere helft vindt dat de moeders wel mee mogen komen. Zij noemen het 'onmenselijk' om de kinderen van hun ouders te scheiden.

Lees ook

Angst voor gezinshereniging

De meest genoemde redenen voor mensen tegen het ophalen van jonge IS-kinderen hebben te maken met de ouders. Veel mensen willen vooral niet dat zij ook terugkeren naar Nederland, maar vrezen dat dat in het kader van gezinshereniging wel gebeurt als we de kinderen toelaten. "Op den duur mogen de ouders dan ongetwijfeld ook komen omdat de kinderen daar recht op hebben en dat moeten we voorkomen. Dan moeten de kinderen daar ook maar blijven," aldus een deelnemer. Ook vinden mensen het wel en wee van de kinderen niet de verantwoordelijkheid van Nederland, maar van de ouders.

Mensen die vinden dat Nederland de jonge kinderen wel moet ophalen, zeggen vooral dat de kinderen er niet voor gekozen hebben om in oorlogsgebied te wonen en daarom recht hebben op terugkeer. Ook zeggen ze dat de kinderen door terug te keren 'nog gered kunnen worden' en een normaal leven kunnen leiden, terwijl ze in Syrië zullen radicaliseren.

Op den duur mogen de ouders dan ongetwijfeld ook naar Nederland komen en dat moeten we voorkomen. Dan moeten de kinderen daar ook maar blijven.

Coalitie-kiezers verdeeld

Mensen die op de coalitiepartijen zouden stemmen, verschillen van mening over hoe Nederland zich moet opstellen als het gaat om IS-kinderen. De meeste VVD-stemmers (58 procent) vinden dat jonge kinderen van Syriëgangers in Syrië moeten blijven. Kiezers die nu D66 of ChristenUnie zouden stemmen, vinden juist in meerderheid dat de kinderen wél moeten worden opgehaald. CDA-stemmers zijn verdeeld: van hen vindt de helft (50 procent) dat de kinderen wel moeten worden opgehaald, 45 procent vindt van niet.

Ook kiezers die op GroenLinks, de SP of de PvdA zouden stemmen, vinden in meerderheid dat de kinderen van IS-strijders naar Nederland moeten komen. FVD- en PVV-stemmers zijn daar juist massaal tegen.

Mensen zijn verdeeld over de vraag of jonge IS-kinderen moeten worden opgehaald uit Syrische kampen.

Weinig steun voor in Nederland berechten Syriëgangers

Er is niet alleen discussie over het terughalen van de kinderen van IS-strijders. Het Openbaar Ministerie maakte bekend dat ze 29 Nederlandse Syriëgangers naar Nederland wil halen om hier te berechten.

Voor het in Nederland berechten van volwassen Nederlandse IS-strijders is weinig draagvlak. De meeste mensen (75 procent) vinden dat IS-strijders die hebben gevochten in het kalifaat, niet terug naar Nederland moeten komen om hier berecht te worden. Een op de vijf (19 procent) vindt dat dat wel zou moeten gebeuren. Voor dit idee is de meeste steun onder D66- (53 procent) en GroenLinks-stemmers (45 procent).

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 28 en 29 oktober 2019. Aan het onderzoek deden 23.718 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 leden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.