De brandhaard in Hillegom, de besmette familie in Cadzand en de Tilburgse Kermis: redenen voor zo'n driekwart van Brabant, Zeeland en Zuid-Holland om zich zorgen te maken over een nieuwe opleving van het coronavirus.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 24.000 leden van het Opiniepanel. De zuidelijke provincies werden in het voorjaar al het hardst getroffen door het virus. Met het versoepelen van een aantal maatregelen namen de besmettingen juist in die provincies ook weer het snelst toe. In Noord-Brabant maakt 80 procent van de ondervraagden zich zorgen over een opleving, gevolgd door Zuid-Holland en Zeeland (beide 75 procent).

Brandhaarden

In de afgelopen weken werd bekend dat in een kroeg in Hillegom in Zuid-Holland tientallen bezoekers besmet zijn geraakt met het virus. "Mijn familie woont in Hillegom, die durf ik nu even niet meer te zien. Straks zijn ze besmet zonder het te weten en besmetten ze mij. Dat risico wil ik niet lopen", zegt een deelnemer aan het onderzoek.

Ook in Cadzand in Zeeland bleek een vakantievierende Belgische familie besmet. Twaalf van de vijftien familieleden werden positief getest op het coronavirus. Deze besmettingen worden niet in de gemeente zelf geregistreerd, maar in de gemeente waar de besmette personen vandaan komen. Ook dat baart inwoners zorgen. "Er komen hier veel toeristen in de zomer, die daarna weer uitwaaieren over het land. Die besmettingen staan dus niet in Zeeland geregistreerd, maar de brandhaard zit wel degelijk hier", zegt een Zeeuwse deelnemer.

Grote steden en evenementen

Brabantse deelnemers aan het onderzoek trekken de parallel tussen de Tilburgse Kermis en carnaval eerder dit jaar, wat een 'superspreader' van het coronavirus bleek te zijn. "Ik snap niet dat zo'n groot evenement gewoon doorgaat in deze tijd, er komen duizenden mensen op af die geen afstand houden", vindt een deelnemer. "Wat een goed idee om de kermis door te laten gaan in de stad van de eerste besmetting. Ik houd m'n hart vast", zegt een ander.

In Zuid-Holland zijn vooral zorgen over de grote steden: "Dit is de dichtstbevolkte provincie van het land, met grote steden als Rotterdam, Den Haag en Leiden. Afstand houden is dus sowieso moeilijk", zegt een ondervraagde.

Lees ook

Weinig zorgen in het noorden

Niet alleen de inwoners van de provincie zijn daar schuldig aan, zegt iemand anders: "Er komen ook veel dagjesmensen naar de steden en naar het strand, daardoor wordt het nog drukker en nog krapper. Daar maak ik me best zorgen over."

In Groningen (24 procent) en Friesland (38 procent) maken mensen zich een stuk minder druk over een heropleving van het virus. "Corona lijkt vooral een probleem voor het zuiden en westen. De besmettingsgraad in de provincie Groningen (waar ik woon) is stabiel laag, maar over andere delen van het land maak ik me wel zorgen."

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 23 en 24 juli 2020. Aan het onderzoek deden 24.347 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.