Mannen bij de bevalling. Er worden nogal eens grappen over gemaakt, maar ze zijn nuttiger dan je misschien denkt. Vrouwen zijn dik tevreden over de rol van hun partner tijdens de bevalling.

Dat blijkt uit het grote zwangerschapsonderzoek van het programma Hoe Bevalt Nederland, uitgevoerd door het EenVandaag Opiniepanel onder 16.000 (aanstaande) moeders. Toch kan er nog best wat verbeteren. De baby een beetje leuk aankleden kunnen veel vaders volgens hen nog steeds niet: “Het rompertje zat ondersteboven en het voetje zat door de mouw." 

Uitzendingen van Hoe Bevalt Nederland terugkijken?

Man is onmisbaar bij de bevalling 

Maar liefst 97 procent van de ondervraagde vrouwen vindt de rol van hun partner bij de geboorte van hun baby heel positief. Toen het programma Hoe Bevalt Nederland in 1983 onderzoek deed onder 2000 zwangere vrouwen, gaven vrijwel alle deelneemsters (100 procent) aan dat ze het prettig vonden dat hun man bij de bevalling was. En ook nu vertellen veel moeders dat hij haar er echt doorheen gesleept heeft. 

“Als mijn man er niet was geweest had ik de bevalling veel zwaarder gevonden. Hij is geen moment bij me weggegaan. Heeft meegepuft (terwijl we daar vooraf vooral om gelachen hebben), heeft me gecoacht, bij verkeerde ademhaling had hij het direct door en moest ik hem nadoen. We waren echt een team. Heel dankbaar voor.”

”Mijn man heeft de hele bevalling aan mijn zijde gestaan en dat was ook de enige plek waar hij van mij mocht staan. Hij vond het prachtig om mee te maken, maar toen hij een aantal keer hardop zei ‘wat mooi, wat mooi’ terwijl ik volop aan het persen was, heb ik wel heel dwingend gezegd dat hij z’n mond dicht moest houden.”

Pokémon vangen tijdens de geboorte

Een enkeling heeft een minder positieve ervaring. Heel vaak gaat het dan om het gebruik van de mobiele telefoon.

“Doordat het extreem rustig was had ik de beschikking over twee gespecialiseerde verloskundigen en een verpleegkundige en had mijn man niks te doen. Die was Pokémon Go aan het spelen in het ziekenhuis.”

”Hij deed erg zijn best om er voor me te zijn, maar ging ook zijn werk bellen en dingen regelen wat mijns inziens niet echt nodig was. Hij zei naar het toilet te gaan en deed dat ook, maar bleef heel lang weg om weer met zijn werk te bellen.”

Begrip voor hormonale stemmingen

Bijna alle ondervraagde vrouwen (94 procent) vinden hun partner begripvol tijdens de zwangerschap. Slechts 5 procent krijgt niet zo veel begrip. De meesten krijgen de aandacht waar ze behoefte aan hebben.

”Ik ben 20 weken erg moe geweest en hij heeft mij geen enkele keer het gevoel gegeven dat ik mij aanstelde. Hij liet mij lekker op de bank rusten en dergelijke.”

”Mijn vriend is een enorme steun. Omdat ik een vrij zware zwangerschap heb, komt al vanaf het begin veel van het huishouden op hem neer. Hij doet alles zonder morren en kookt haast iedere avond. Ook mijn hormonale stemmingen en reacties ondergaat hij liefdevol. Ik ben een bofkont!”

Voor het eerst de kattenbak verschoond

Toch doen veel mannen normaal weinig of niets in het huishouden, blijkt uit de antwoorden. Tijdens de zwangerschap van hun vrouw komen ze wél in actie en nemen ze wat huishoudelijke taken over.

”Hij heeft netjes de kattenbak verschoond tijdens mijn zwangerschap terwijl hij dat in de 10 jaar dat we katten hebben nog geen enkele keer had gedaan.”

”Helpen is natuurlijk altijd fijn. Mijn partner deed na mijn vijfde zwangerschapsmaand stofzuigen, dweilen en dergelijke dingen.”

”Toen het huishouden me te zwaar begon te vallen, regelde hij een werkster. Hij luistert naar mijn klachten en ontziet me ook wanneer nodig.”

Soms maken de mannen misbruik van zwangerschapskwaaltjes van hun partner: ”Mijn geheugen is ook niet altijd meer te best, ik heb het vermoeden dat hij daar soms misbruik van maakt. Dan zegt hij: 'Dat hebben we toch overlegd!'"

Driekwart vaders verschoont dagelijks luiers baby

Volgens de moeders zorgen zij nog steeds het meest zelf voor de baby (74 procent). Een kwart zegt dat zij en haar partner allebei even veel doen. De helft van de vaders in het onderzoek geeft de baby dagelijks de fles (56 procent). In het onderzoek van 1983 lag dat ongeveer gelijk (51 procent). De vaders van nu verschonen vaker de luiers . Driekwart (76 procent) doet het zelfs dagelijks. In het onderzoek van 1983 lag dat nog een stuk lager (44 procent). 

De vaders van nu zijn sowieso behulpzaam bij het verzorgen van de baby: “We doen veel samen. Het is ons kind en mijn partner wil het zelf ook graag. Na de geboorte vroeg de kraamverzorgster of zij het aankleden even voor moest doen. Zijn reactie was ‘dat doe ik zelf, dit is mijn kind’. Ik vond het prachtig. Een hele trotse en betrokken vader.”

Toch valt wel op dat veel moeders in het onderzoek zeggen dat ze eigenlijk vinden dat ze het zelf allemaal nét wat beter kunnen dan hun partner: ”Als vrouw voel je meer aan en herken je de huiltjes beter, dat komt ook omdat je zo veel tijd met je kinderen doorbrengt, zeker in de eerste 3 maanden.”

Een voorbeeld dat dan veel genoemd wordt, is de kledingkeuze van de vader: ”Hij is toch wat minder thuis in het babygebeuren, dus hebben we hele ‘bijzondere' combinaties, met rompertjes ondersteboven en een voet door de mouw.”

”Het enige waar ik minder tevreden over ben, is hoe hij haar kleedt, maar ik denk dat de meeste moeders hetzelfde hierover denken."

over dit onderzoek

Voor het programma Hoe Bevalt Nederland 2018 is een onderzoek in drie delen uitgevoerd onder respectievelijk vrouwen die zwanger willen worden, vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die in 2016, 2017 of 2018 een kind hebben gekregen. In totaal vulden 15.810 vrouwen één of meerdere deelonderzoeken in, afhankelijk van de fase waarin zij zich bevonden. Het onderzoek is uitgevoerd door de onderzoekers van het EenVandaag Opiniepanel tussen 12 maart  en 15 mei 2018. 

In 1983 werd bij de AVRO ook een programma onder de titel Hoe Bevalt Nederland uitgezonden. Hierbij werd een onderzoek uitgevoerd onder bijna 2000 vrouwen (N=1824). Zij vulden in de loop van hun zwangerschap in totaal 237 vragen in.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.