De helft van de jonge vrouwen (49%) kan zich niet voorstellen dat ze topless zouden zonnen in het openbaar, zoals op het strand. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met LINDA.Meiden. Afgelopen zomer werd er in Brabant een vrouw weggestuurd bij een strandbad, omdat ze zonder bikinitop lag te zonnen. 

De jonge vrouwen geven aan dat ze niet topless willen zonnen omdat ze niet willen dat onbekenden hun borsten zien, ze onzeker zijn over hun lichaam of vrezen dat er ongevraagd foto’s of video’s worden gemaakt en gedeeld. 
Een derde van de vrouwen (32%) kan zich wel voorstellen dat ze topless zonnen. Een op de acht (16%) doet dit al. 

Toch hebben de meeste jonge mensen geen problemen met vrouwen die topless zonnen. Van alle deelnemers vindt 85% het kunnen dat vrouwen dit doen. Een deelnemer schrijft: “50% van de bevolking heeft tieten. 100% van de mensheid heeft tepels. Ze horen bij het lichaam en mogen gezien worden.” Een op de tien deelnemers (10%) heeft wel moeite met topless zonnen. 

Lees ook:

Kan borstvoeding geven nog?

In het onderzoek werden ook vragen gesteld over andere situaties waarbij naakte lichaamsdelen te zien zijn, bijvoorbeeld tijdens het geven van borstvoeding. 

86 procent van de jonge mensen vindt het geen probleem wanneer een vrouw in het openbaar borstvoeding geeft waarbij haar borst zichtbaar is. Opvallend is wel dat vooral mannen er moeite mee hebben. Ruim een kwart van de mannelijke deelnemers (27%) voelt zich er ongemakkelijk bij wanneer een vrouw in het openbaar borstvoeding geeft. Bij vrouwen is dat slechts 11 procent. 

Douchen na het sporten

Van de jonge mensen die in teamverband sporten doucht meer dan de helft (60%) na afloop van een training of wedstrijd naakt in een gezamenlijke doucheruimte. “Al van jongs af aan zit ik op een teamsport en daardoor ben ik gewend aan het samen douchen. Het hoort erbij”, vertelt iemand. Een op de tien (10%) jonge teamsporters geeft aan niet gezamenlijk te douchen, omdat ze zich hier ongemakkelijk bij voelen.

Lees alle uitslagen in de rapportage

over dit onderzoek

3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3. Aan het onderzoek onder het jongerenpanel van EenVandaag deden 8587 jonge mensen mee. Het online onderzoek vond plaats van 21 tot en met 24 augustus 2018. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.