De PVV staat op circa 9 zetels winst in de peilingen, maar heeft de afgelopen maand virtuele zetels verloren. Maandag gaat Wilders voor het eerst deze campagne in debat bij EenVandaag met premier Mark Rutte. Wat kan Wilders doen om de kiezers voor zich te winnen? Gijs Rademaker legt het uit in onderstaande video.

Liever meer debat

Op dit moment lijkt het erop dat de PVV meer kiezers te verliezen heeft dan te winnen: een kiezersgroep ter waarde van drie zetels, kiezers die nu zeggen PVV stemmen, overwegen serieus een stem op een andere partij. Wilders had de afgelopen weken mogelijk stemmers voor zich kunnen winnen door meer aan debatten mee te doen. Hij zei er zelf geen spijt van te hebben, maar de helft van de twijfelende PVV-kiezers uit het EenVandaag Opiniepanel geeft aan dat ze hem de afgelopen tijd meer in debatten hadden willen zien.

Tijd voor duidelijkheid

Wat kan Wilders de komende dagen nog doen om kiezers te overtuigen van een stem op de PVV? Veel twijfelende kiezers geven aan dat het tijd wordt dat Wilders laat zien dat het hem menens is: zeven op de tien (71%) hebben behoefte aan duidelijkheid over hoe hij zijn plannen in de praktijk wil brengen. Ook geven veel van hen aan dat ze meer willen horen over onderwerpen die niet aan bod komen in zijn verkiezingsprogramma. Zoals iemand zegt: ‘Behalve het asiel gebeuren, eens zeggen wat je over andere dingen denkt en hoe je dat wil.’ Verder ziet de helft van de mensen die de PVV overwegen liever dat het een democratischer partij wordt met leden en inspraak.

Concessies: moskeeën hoeven niet persee dicht

Wilders is nog in de race om de grootste partij te worden. Veel partijen hebben de PVV inmiddels uitgesloten als coalitiepartij. Mocht Wilders desondanks toch gaan formeren, zien de PVV-kiezers hem na de verkiezingen het liefst in een kabinet stappen met vier partijen: 50PLUS, SP, CDA en VVD.

Waar licht er onderhandelingsruimte voor de PVV-leider? Kiezers wijzen drie breekpunten aan: de stop op immigranten uit Islamitische landen moet er komen, er mogen van PVV-kiezers geen asielzoekers meer bij en Islamitische scholen moeten dicht. Waar ligt wel onderhandelingsruimte? De Koran hoeft wat PVV-stemmers betreft niet persee verboden te worden en er mag toegegeven worden op het standpunt dat alle moskeeën in ons land gesloten moeten worden.

Morgen kruist Geert Wilders de degens met Mark Rutte om 18.15 uur in EenVandaag op NPO 1.