Flevoland is de meest oranjegezinde provincie van Nederland. Ruim driekwart (78 procent) van de inwoners zegt het koningshuis een warm hart toe te dragen.

Ook Friesland doet het goed: 75 procent noemt zichzelf koningsgezind. Dit blijkt uit het jaarlijkse Koninginnedag-onderzoek van EenVandaag onder 20.000 mensen. De provincie Utrecht, waar de koningin vandaag Rhenen en Veenendaal bezoekt staan in de middenmoot. Hier voelen zes van de tien mensen zich verbonden met de Oranjes.

In de zuidelijke provincies is de band met het koningshuis het zwakst. Limburg staat onderaan: slechts vier van de tien inwoners (39 procent) noemen zichzelf oranjegezind. In Brabant is dat 48 procent. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat Limburg pas sinds 1815 bij het Koninkrijk der Nederlanden hoort. Bovendien is het zuiden overwegend katholiek en Beatrix protestant.

Meest oranjegezinde provincie

1. Flevoland 78%

2. Friesland 75%

3. Overijssel 68%

4. Gelderland 65%

5. Groningen 64%

6. Utrecht 60%

7. Zeeland 58%

8. Noord-Holland 57%

9. Drenthe 55%

10. Zuid-Holland 54%

11. Noord-Brabant 48%

12. Limburg 39%

Steun voor maatregelen Amsterdam

De ondervraagden hebben begrip voor de veiligheidsmaatregelen die de stad Amsterdam heeft genomen om te zorgen dat er minder mensen naar de binnenstad komen: 60 procent vindt dit een goede zaak. De deelnemers uit Amsterdam zijn iets meer verdeeld, maar ook van hen is een meerderheid van 52 procent voor de maatregelen. 45 Procent van de Amsterdammers is tegen.

Steun voor Friso

Veel mensen zeggen mee te leven met koningin Beatrix en het gezin van prinses Mabel door het ongeluk van prins Friso. Drie van de tien ondervraagden zeggen dat ze positiever zijn gaan denken door de manier waarom de koninklijke familie met het drama omgaat. Er is veel waardering voor het feit dat de viering van Koninginnedag gewoon doorgaat.

Wij hebben ongelooflijk veel respect voor onze koningin en alle familieleden die ondanks dit grote verdriet wat zij met zich meedragen toch het feest met de mensen willen vieren, aldus een deelnemer. Moedig voor iemand die zo in de openbaarheid leeft om dit toch te doen. Maar zij zal van mening zijn dat ‘gewone’ mensen ook na een dergelijk drama hun leven weer moeten oppakken, zegt iemand anders.

Populairste Oranjes

In het onderzoek konden de deelnemers hun favoriete leden van de koninklijke familie kiezen.

Máxima is al jaren het populairst, gevolgd door Beatrix en Willem-Alexander. Nieuw in de top 10 zijn prinses Laurentien en prinses Irene. Prinses Amalia staat tussen hen in op de negende plaats.

Favoriete lid Koninklijke familie

1. Maxima 62%

2. Beatrix 52%

3. Willem-Alexander 34%

4. Mr Pieter 18%

5. Margriet 12%

6. Maurits 7%

7. Marilene 6%

8. Laurentien 5%

9. Amalia 4%

10 Irene 3%

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Het onderzoek is gehouden van 20 tot en met 27 april 2012.

Bij de vraag naar het favoriete lid van de koninklijke familie konden de deelnemers drie stemmen uitbrengen.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Kijk hier voor het artikel op De Telegraaf. In de PDF-bijlage de volledige uitslag.

Download