Ruim een week voor de verkiezingen staan de VVD en FVD allebei op vijf zetels. Dat blijkt uit een speciale peiling van Ipsos en EenVandaag.

Vergeleken met twee weken geleden is de stand vrijwel onveranderd. Het CDA, D66, de PvdA en GroenLinks staan nu allemaal virtueel op drie zetels. De PVV staat op twee. In deze nieuwe peiling, gehouden vlak voor het lijsttrekkersdebat, staan de Partij voor de Dieren, 50PLUS en DENK op 0 zetels.

Vier belangrijke thema's

Als we kiezers vragen waar deze verkiezingen voor hen over gaan, kristalliseren zich duidelijk vier thema's uit. Klimaat wordt door kiezers het meest genoemd. Ook veiligheid is voor veel mensen een belangrijk onderwerp, net als immigratie en vluchtelingenbeleid. En er is een flinke groep die zegt dat deze verkiezingen wat hen betreft gaan over de taken en bevoegdheden van de Europese Unie.

info

De hele uitslag van de zetelpeiling is als volgt, vergeleken met twee weken geleden:
CDA 3 (-)
D66 3 (+1)
PVV 2 (-)
VVD 5 (-)
PvdA 3 (+1)
SP 1 (-)
CU/SGP 1 (-1)
GL 3 (-)
PvdD 0 (-1)
50P 0
DENK 0
FVD 5 (-)

Lees ook

info

Over het onderzoek

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.048 stemgerechtigde Nederlanders. Er is gevraagd naar stemgedrag bij de verkiezingen voor het Europees Parlement en er is uitgegaan van 26 Nederlandse zetels. De gegevens zijn verzameld op 12 en 13 mei 2019.

Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. De marge rond de zetels per partij bedraagt + of 1 zetel.

Bekijk hier de presentatie van de uitslag van het onderzoek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.