In Zweden is het al een politieke kwestie, in Duitsland heeft de rechter er zelfs over geoordeeld. De druk op mannen om zittend te plassen op de toiletpot neemt langzaam toe. 

Die uitspraak van de Duitse rechter was nog wel in het voordeel van de mannen die staand plassen, maar tegelijkertijd komt er meer discussie en nemen initiatieven om mannen te laten zitten op het toilet toe. Zo zijn er in Nederland zorginstellingen, bedrijven en horecazaken die met de stickers de man verzoeken niet meer staand te plassen in de toiletpot.

Gezonder?

De redenen? Het is hygiënischer, staand plassen zou vasthouden aan een ongewenste oermenshouding en het zou beter voor de blaas zijn om te zitten tijdens het urineren. Maar is er inmiddels al sprake van een plasrevolutie? Hoeveel procent van de mannen gaat daadwerkelijk zitten voor de plas? 

Onderzoek

Er zijn nauwelijks Nederlandse gegevens beschikbaar zijn over dit onderwerp. Daarom hebben we een aantal vragen hierover laten meelopen in één van onze onderzoeken. Op deze manier vroeg EenVandaag 16.000 mannen in het EenVandaag Opiniepanel naar hun plasgedrag.

Dit blijkt vrij gelijk op te gaan. Ruim de helft van de ondervraagde mannen (56%) zegt ‘meestal te staan’ bij het plassen, terwijl 43 procent meestal gaat zitten. De zittende plassers maken overigens wel onderscheid tussen situaties: waar ze thuis blijven zitten geven ze buitenshuis (in de kroeg, op het werk, waar urinoirs staan) vaak de voorkeur aan staan.

Comfortabeler

Zittende mannen noemen als belangrijkste redenen om te zitten dat het hygiënischer en comfortabeler is. 15 procent van de ‘zitters’ geeft toe dat ze dat doen op verzoek van hun partner. De staande plassers geven als argument dat zij het nu eenmaal zo geleerd hebben of nu eenmaal zo gewend zijn.

Vier op de tien mannen (38%) lijken koste wat het kost te willen blijven staan: ze geven in elk geval aan dat ze het 'zeer vervelend’  zouden vinden wanneer ze gedwongen zouden worden te gaan zitten. Heeft dit te maken met mannelijkheid? Ze zeggen zelf van niet.

In één op de vijf gezinnen is wel eens onenigheid over het toiletgedrag van de mannen (en jongens) in huis. Ook zijn er in één op de vijf gezinnen afspraken gemaakt over plasgedrag.

Vrouwen: man liever zitten

Ook ondervroegen we ruim 6000 vrouwen. En inderdaad: een meerderheid ziet de man liever zitten. Daar is wel een klein addertje onder het gras: want één op de vier vrouwen zegt tóch een zittend plassende man, minder mannelijk te vinden.

Voor- en tegenstanders

In EenVandaag een gesprek met Sjoerd Gardien van Zittendplassen.nl, website ter promotie van het zittend plassen. Ook spreken we met antropoloog Rob Boonzajer Faes over de plascultuur en met bekkenbodem-fysiotherapeut Tineke van Heuveln over de vraag of staand plassen inderdaad ongezond is.

Gijs Rademaker presenteert bij Radio EenVandaag en vanavond bij EenVandaag de resultaten van de peiling onder het EenVandaag Opiniepanel.

Rob Boonzajer Faes over de plascultuur

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.