2019 was een jaar van verkiezingen, politieke opstappers en grote sportprestaties. Wat voorspelden leden van het Opiniepanel wel en niet goed aan de start van dit jaar?

Te beginnen bij de politiek. Kabinet Rutte III hoopte in 2019 veel goed nieuws te brengen, maar dat liep anders met onder andere de stikstofcrisis. Toch overleefde het kabinet ook het tweede jaar van zijn termijn. Iets meer dan de helft (54 procent) verwachtte dit.

Politieke aardverschuiving

Wel verloor het kabinet zijn meerderheid in de Eerste Kamer bij de Provinciale Statenverkiezingen. Ook dat werd van tevoren goed voorspeld door de meeste panelleden (69 procent). De verkiezingswinst van Forum voor Democratie zag maar een kleine groep (7 procent) aankomen. De meeste mensen (43 procent) dachten dat de VVD de grootste partij zou worden.

Als er een politiek leider zou opstappen in 2019, was het Marianne Thieme, dachten leden van het Opiniepanel. En dat gebeurde. Sybrand Buma deed hetzelfde, maar dat werd door iets minder mensen voorspeld.

Bloeiende economie en verhitte woningmarkt

Veel mensen (52 procent) verwachtten er in 2019 op achteruit te gaan. De definitieve koopkrachtcijfers presenteert het CBS pas medio 2020, maar volgens datzelfde instituut groeide de economie dit jaar gestaag. maar veel panelleden zijn daar op dit moment, na jaren van juist tegenvallende koopkrachtcijfers, heel sceptisch over.

De huizenprijzen stegen ook in 2019 weer volop door veel vraag en weinig aanbod. Dat verwachtten de meeste mensen begin 2019 ook wel. 59 procent dacht dat er in 2019 nog geen afkoeling van de woningmarkt zou plaatsvinden.

Oranje (weer) boven

OranjeLeeuwinnen
Bron: ANP
OranjeLeeuwinnen

Op sportgebied was 2019 een mooi jaar voor voetbalminnend Nederland. Zo werden de Oranjeleeuwinnen tweede op het WK-voetbal. De verwachtingen van leden van het Opiniepanel waren al hooggespannen: de meesten (56 procent) voorspelden een plek bij de laatste vier. Ruim een kwart (28 procent) durfde te dromen dat ze het nog een ronde verder zouden schoppen.

Ook voor het Nederlands mannenelftal was 2019 een uitstekend jaar. Niet alleen het doel, het kwalificeren voor het EK-voetbal in 2020, werd bereikt. Ook met de manier waarop oogstte het elftal van Ronald Koeman lof. Dat Nederland zich zou plaatsen werd door een meerderheid (62 procent) goed voorspeld.

En ook de uitslag van misschien wel dé wedstrijd van het jaar werd door de meeste panelleden juist ingeschat: ook al was het dan door opgeven van Hari, Rico behield de wereldtitel en dat was door 55 procent juist voorspeld.

Lees ook

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 20 tot en met 27 december 2018, deden 24.828 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.