Nederlandse vrouwen en mannen hebben een verkeerd beeld van wat de ander aantrekkelijk vindt. Zo denken vrouwen dat mannen een behoorlijk slanke vrouw het mooist vinden, terwijl 62 procent van de hetero mannen liever een vrouw met normale rondingen zien. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag, in samenwerking met LINDA-magazine, onder 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Instagram, billboards langs de snelweg, modeshows van Victoria’s Secret. Uiterlijk vertoon is overal en speelt een belangrijke rol in onze samenleving. We kijken naar de ander en maken ons daardoor druk om hoe wij er zelf uit zien. Zeker in een tijd met sociale media waarop onze status sterker dan ooit wordt bepaald door ons lichaam, een afgetraind lichaam wel te verstaan. Maar zijn we daarmee niet te gefixeerd op onszelf? Hebben we eigenlijk wel een reëel idee van wat de ander mooi vindt? 

Vrouw met rondingen het mooist

In het onderzoek kregen heteromannen vijf animaties van het vrouwenlichaam en heterovrouwen vijf mannenlichamen te zien en gevraagd welk type zij het aantrekkelijkst vinden. De meeste mannen (45%) zien het liefst een wat rondere vrouw (nummer 3). “Wat moet je met een zak met botten”, zegt een mannelijk panellid, “Een vrouw mag rondingen hebben, dat maakt ze mooier dan een heel dun lijf”. 

Het contrast met het eigen ideaalbeeld van het vrouwelijk lichaam is schril. Ruim de helft (54%) van de vrouwen denkt dat mannen een slanke vrouw (nummer 4 of 5) het aantrekkelijkst vinden. Zij gaan echter voorbij aan dat veel mannen afknappen op de gevolgen die alle focus op het uiterlijk op vrouwen heeft. Een mannelijk panellid daarover: "De ervaring leert dat vrouwen die veel bezig zijn met zichzelf door lijnen, sporten, make-up e.d. vaak te egocentrisch zijn."

Kijk en lees ook

Een afgetrainde man maakt vrouwen onzeker

Bij mannen heerst dezelfde misvatting over het schoonheidsideaal als bij vrouwen. Bijna de helft van de mannen (47%) denkt dat vrouwen een slanke man het mooist vindt (nummer 4). Dat klopt deels - 40% van de vrouwen vindt type 4 het mooist - maar vijftig procent van de vrouwen gaat voor een voller mannenlichaam. 

Opvallend is dat het gespierde mannenlichaam (nummer 5) bij wel erg weinig vrouwen in de smaak valt. Slechts zes procent van hen vindt het afgetrainde lichaam het mooist. Wanneer we vragen naar toelichtingen zien we de diepere laag achter dit cijfer. Veel vrouwen vinden een afgetraind mannenlichaam wel aantrekkelijk, maar het wakkert tegelijkertijd twijfel aan over het eigen lichaam. Een vrouwelijk panellid daarover: “Als een man te afgetraind is, heb ik het gevoel dat ik dat ook moet doen. Dat maakt mij onzeker.” 

Daarnaast vrezen veel vrouwen dat afgetrainde mannen veel tijd in de sportschool moeten doorbrengen om het te onderhouden. Dit gaat ten koste van de ‘quality time’ met hun vriendin. "Gespierde mannen lijken me vooral ijdel. Waarschijnlijk zijn ze de hele tijd bezig met hun lichaam in vorm te houden en zouden ze geen tijd voor mij hebben”, aldus een vrouw in ons onderzoek. 

Schoonheidsideaal onder de loep

De uitslagen van dit onderzoek vragen om een open debat of het schoonheidsbeeld waar we dagelijks mee worden geconfronteerd wel het juiste is. Begrijp ze niet verkeerd: zowel mannen als vrouwen zien graag een ‘gezond’ figuur. De tijd en moeite die we steken in de sportschool is daarmee niet tevergeefs. 

Wel laten ze zien dat we het zoveelste uur in de sportschool wellicht beter kunnen investeren in de ontwikkeling van ons karakter. Want ongeacht de voorkeur voor dun of dik, het gros van de panelleden noemt ongevraagd dat een goed innerlijk veel belangrijker is. Of zoals een panellid krachtig verwoordt: "Het gaat om de inhoud, niet om de verpakking”. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.