De helft (52 procent) van de mensen kent geen enkel gemeenteraadslid - niet persoonlijk, maar ook niet van naam of van horen zeggen. Dat blijkt uit onderzoek van Eenvandaag en onderzoeksbureau Ipsos. Slechts één op de vijf deelnemers heeft een sterke interesse in politiek op gemeentelijk niveau.

Negen op de tien deelnemers hebben de afgelopen vier jaar geen raadsvergadering bijgewoond, of bekeken via een livestream. Tien procent wel, vooral omdat er een onderwerp werd behandeld dat hen aanging. Maar die groep merkt desgevraagd wel op dat ze zich daar echt doorheen hebben geworsteld: ‘saai', ‘stroperig', ‘bureaucratisch'… 'dit doe ik liever niet meer', verzuchtten veel mensen spontaan. 

Zelf de lokale politiek in?

Waarom leden niet de politiek in willen

EenVandaag vroeg aan leden van het Opiniepanel of ze overwogen hebben om de lokale politiek in te gaan. Honderden bleken daarover te hebben nagedacht, maar velen zijn afgehaakt. Want ze hebben zelf een negatief beeld van de lokale politiek, of ze zijn bang voor het slechte imago dat deelname met zich meebrengt. Andere veelgenoemde redenen zijn:

  • 'Politiek trekt me zeker aan, maar zoals die 'tegenwoordig' gevoerd wordt niet.'
  • 'Als vrijwilliger van diverse politieke organisaties voor mijn gemeente de afgelopen jaren regelmatig contact gehad met de lokale politiek om zaken te verbeteren. Dit is mij zeer slecht bevallen en heb er alleen negatieve ervaringen bij gekregen.'
  • 'Ik wilde graag een positieve maatschappelijke bijdrage leveren aan zowel burger als overheid.De hoeveelheid aan tijd in voorbereidingen en vergaderingen hebben mij ertoe gedwongen mijn overweging te herzien.'
  • 'Heb niet de vereiste eigenschappen, ben geen netwerker, heb geen achterban, wil niet in de spotlight.'

Wél de politiek in 

Waarom wel de politiek in?

Er waren ook mensen die besloten wél de lokale politiek in te gaan. De belangrijkste reden is dat ze in hun eigen dorp of stad iets zagen gebeuren waar ze het niet mee eens waren. Ze willen niet alleen klagen, maar ook iets dóen.

  • 'Er gebeuren vaak dingen waar je bij denkt hoe komt dit tot stand. Als je er zelf over mag meepraten is dat voor mij heel belangrijk.'
  • 'Ik vind dat er dingen beter kunnen in mijn gemeente en daar hebben ik mijn ideeën over. Aan de zijlijn te staan schreeuwen helpt niets, dus wil ik actief bezig om de lokale samenleving te verbeteren.'  
over dit onderzoek
clock 01-03-2018 01:00

Zowel Eenvandaag als Ipsos deden de afgelopen weken onderzoek naar de bekendheid  van en belangstelling voor de lokale politiek. Voor het Ipsos-onderzoek is gebruik gemaakt van het online onderzoekspanel i-Say van Ipsos, dat ongeveer 40.000 leden telt.  De vragenlijst is bij circa 1000 respondenten afgenomen. Aan het onderzoek van EenVandaag deden 30.000 leden van het Opiniepanel mee. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.