Toen Thierry Baudet, slechts een half jaar voor de verkiezingen, bekendmaakte een eigen partij op te richten dachten weinigen dat hij de Kamer zou halen. Ik was één van hen. En met reden, want het veld ‘op rechts’ was al druk bezet. De plek van ‘het nieuwe, andere geluid op rechts’ waar Baudet op aasde leek al bezet.

VNL was al vertegenwoordigd in de Kamer, had al een partij met leden, en had Jan Roos - die ándere actievoerder van GeenPeil - aangetrokken als lijsttrekker. Zeker toen GeenPeil zich in december óók nog meldde, gaven weinigen 'de splinters op rechts' een kans.

Het liep anders en dat begonnen we te merken in januari en februari. VNL en GeenPeil zakten weg - zowel in onze peilingen onder het Opiniepanel als in de zetelpeilingen van GfK. ‘Forum’ deed dat niet - integendeel: Baudet haalde twee zetels op 15 maart. En de peilingen die we sinds die tijd houden laten zien dat dat wellicht slechts het begin is. In onze metingen van juli en augustus staat FvD stabiel op vijf. En er is kans op méér: het potentieel van de partij is nog eens drie zetels extra, twee van PVV en één van VVD - Baudet zou dus mogelijk zelfs acht zetels kunnen halen.

Dat potentieel van drie zetels, dat zijn dus zo’n tweehonderdduizend kiezers die zeggen dat ze FvD heel serieus overwegen. PVV-stemmers zien dat het Wilders structureel niet lukt om te regeren en velen vinden zijn ideeën goed, maar zijn toon te hard. Baudet is ‘intellectueler', ‘welbespraakter' en 'heeft wél de potentie om te gaan regeren', noemen velen als redenen om over te stappen. VVD-stemmers die ‘Forum’ overwegen vinden hun partij 'te soft op het gebied van EU en immigratie’. Zij stappen dus vooral vanwege inhoudelijke redenen over naar FvD.

Of FvD dat potentieel werkelijk gaat halen, blijft de vraag. Maar de verdubbeling van de partij in de peilingen is niet geheel ‘virtueel’: in minder dan een jaar hebben 13.000 mensen zich aangemeld als lid. Wilders heeft er een echte concurrent bij.