De aarde warmt op. Maar steeds minder mensen geloven dat wij daar zelf een rol in spelen. "Het is vaker voorgekomen dat het klimaat van de aarde veranderde", zegt een panellid.

Er is nog steeds een ruime meerderheid (61 procent) die gelooft dat de mens wél hoofdverantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. Toch zie je ook dat een groeiende groep mensen stelt dat de mens hierin geen of nauwelijks een rol speelt (31 procent).

Bekijk hier de presentatie van de uitkomsten van het onderzoek.

Aantal sceptici groeit

In 2018 zei 23 procent van de deelnemers in een peiling van het EenVandaag Opiniepanel dat de opwarming van de aarde niet door toedoen van de mens komt. Nu is dat gestegen naar 31 procent. Ook in de landen om ons heen, zo blijkt uit andere peilingen, groeit het aantal klimaatsceptici. Wij vroegen ze naar hun argumenten.

Vaker is het voorgekomen dat het klimaat van de aarde veranderde. Dat had niets te maken met de mensen, want die waren er nog niet zoveel. Al helemaal geen auto's of fabrieken!

'Pure ijdelheid van de mensheid om het effect te claimen'

Het iets natuurlijks is dat de aarde opwarmt, zegt de groep klimaatsceptici. Soms denken ze dat de mens hier wel enige invloed op heeft, maar niet zoveel als wetenschappers zeggen.

"Opwarming en afkoeling van de aarde gebeurt al miljoenen jaren. Het is pure ijdelheid van de mensen om zichzelf voor zo'n gigantisch effect verantwoordelijk te houden," zegt iemand. "In werkelijkheid heeft onze aanwezigheid nauwelijks invloed, laat staan dat wij deze verandering kunnen tegenhouden."

Twijfel aan conclusie wetenschappers dat mens verantwoordelijk is

Duidelijk is dat veel van deze mensen aangeven dat ze klimaatwetenschappers niet geloven of op zijn minst twijfelen aan hun uitspraken. Zo heeft het IPCC vaker geconcludeerd dat 'CO2 de belangrijkste factor is van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering.' Een krappe meerderheid van 54 procent geeft aan deze wetenschappers te geloven, maar bijna vier op de tien (36 procent) doet dit niet.

info

Wie zijn de wetenschappers van het IPCC?

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is onderdeel van de Verenigde Naties en heeft sinds 1988 als taak de risico's van klimaatverandering in kaart te brengen. Het panel bestaat uit honderden experts uit de hele wereld, verbonden aan universiteiten, onderzoekscentra, ondernemingen en milieuorganisaties. Het IPCC doet zelf geen onderzoek, maar evalueert onderzoek dat is gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. In 2007 kreeg het IPCC samen met voormalig presidentskandidaat van Amerika Al Gore de Nobelprijs voor de vrede, vanwege hun inzet voor het verspreiden van kennis over de 'door de mens veroorzaakte' klimaatverandering.

Al deze klimaatwetenschappers verdienen stuk voor stuk een dik belegde boterham aan deze klimaat hype. En dat gaan ze niet opgeven.

Vooral veel scepsis bij rechtse partijen

Wie zijn de mensen die niet geloven dat de mens hoofdverantwoordelijk is voor het opwarmen van de aarde? Je vind ze vooral aan de rechterkant van het politieke speelveld. Zo zijn het vooral kiezers die, als er vandaag verkiezingen zijn, zouden stemmen op de PVV (65 procent) en FVD (61 procent). Maar je vindt ze ook bij andere partijen.

Zo gelooft de helft van de kiezers die zou stemmen op de SGP (53 procent) dat de mens niet hoofdverantwoordelijk is voor de opwarming. Maar ook bij bijvoorbeeld regeringspartij CDA zeggen drie op de tien (29 procent) van de kiezers dat het niet door toedoen van de mens komt. Bij de VVD is een op de vijf kiezers (22 procent) die mening toegedaan.

Meerderheid Amerikanen trekt rol van de mens in twijfel

'Het klimaat' is ook bij de Europese verkiezingen een belangrijk thema. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen om ons heen zijn er steeds minder mensen die geloven dat de opwarming vooral door de mens wordt veroorzaakt.

Onderzoeksbureau Ipsos stelde dezelfde vraag aan mensen over de hele wereld. Het blijkt dat Amerikanen meest sceptisch zijn: slechts 33 procent van de Amerikanen gelooft dat de mens hoofdverantwoordelijk is voor de opwarming, maar 59 procent gelooft dit niet.

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 4 tot en met 20 april, deden 27.185 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.